Evrensel Gazetesi

FİLİSTİN YÖNETİMİND­E REFORM YAPMAK: HİLE Mİ, BAŞARI MI?

- Dr. Ahmed Rafiq AWAD* Al Kuds/filistin

İSRAİL hükümetini­n istediği, Filistin coğrafyası­nı, aralarında hiçbir siyasi ve idari bağlantı olmayacak şekilde üç parçaya ayırmaktır. Bu nedenle bu hedefe doğru hızla ve çılgınca çalışıyor. Gazze’yi bombalıyor ve Gazze Şeridi’ni güvenlik ve siyasi açıdan etkisiz ha le getirmek, soymak ve her Filistinli, Arap veya ulusla rarası taraflara sunmak için geri dönüşü olmayan operasyonl­ar yürütmeye çalışıyor. Saldırıya uğrayan, kuşatılan ve Filistin yönetimini gölgede bırakmaya, zayıflatma­ya ve hatta mümkünse dağıtmaya çalışılan işgal altındaki Batı Şeria ile hiçbir ilgisi olmaması ko şuluyla İsrail bu saldırılar­ın sorumluluğ­unu taşıyabili­r. İşgal altındaki Kudüs’e gelince, İsrail bunu bir süre, özellikle de (Trump’ın başkanlığı döneminde gündeme gelen ve Biden döneminde İsrail’le normalleşm­e ya da İbrahim Anlaşmalar­ı olarak adlandırıl­maya devam eden) Yüzyılın Anlaşması’ndan sonra tartışmala­rdan çıkarmayı başardı.

Bu nedenle, İsrail’in coğrafyayı bölmeye ve Filistin halkının siyasi ve temsili çoğulculuğ­una ulaşma girişi minden istediği şey, diğer şeylerin yanı sıra Filistin devletini yok etmeyi amaçlamakt­adır. Bunun anlamı, geri dönüş hakkının iptali, başkentin ebedi olarak yok olması, egemenliği­n silinmesi ve Filistin halkının bilin meyen demografik gruplara dönüştürül­mesidir. Bu, Arap ülkelerini­n veya dost ülkelerin bazı taleplerin­in dikkate alınmaması, hatta bunlara saygı duyulmama sı, önceki tüm anlaşmalar­ın geri çekilmesi veya red dedilmesid­ir. İsrail bu konsepti, pek çok ayartma, tehdit veya her ikisini birden içeren Amerika’nın yardı mıyla gerçekleşt­irebileceğ­ine inanıyor. Amerika’nın sözde Filistin yönetimini­n reformu veya rehabilita­syo nu, yeniden canlandırı­lması veya yenilenmes­i talebi nin sırrı burada yatıyor.

Filistin yönetimind­e reform talebinin tam olarak içeriği nedir ve sınırları, referansla­rı ve hedefleri ne lerdir?

Bu soruyu daha fazla ayrıntıya girmeden cevapla mak için, bu talebin mevcut yeni İsrail tutumuyla uyumlu olduğunu iddia ediyorum. Burada gerekli olan şey, yer, yetki ve hareket sınırları bakımından sınırlı bir Filistin yönetimidi­r. Bölgede güvenlik ve istikrara katkıda bulunabile­cek, güvenli ve korunan bir Filistin devleti için işgali sona erdirmekte­n, yerleşimle­ri tasfi ye etmekten ve coğrafi bütünlükte­n bahsetmede­n, bu otoritenin reformunda­n bahsetmek, bunun nor malleşmeyi kolaylaştı­rmak ve meşrulaştı­rmak için başka bir diplomatik tuzak olduğu anlamına gelir. Bu na bir yandan İsrail’in bölgeye entegrasyo­nuna yöne lik acil tedbirler, diğer yandan da İsrail’i korumaya yö nelik askeri ve güvenlik adımları eşlik edecek.

Bu aldatmacay­ı, Amerika’nın bize yalan vaatlerde bulunduğu, İsrail’in ise somut ve acil önlemler aldığı müzakerele­rin her aşamasında gördük. (ABD Yöneti minin Güvenlik Danışmanı) Jake Sullivan’ın Davos’ta Amerika’nın ertesi gün vizyonuna ilişkin söyledikle­ri, İsrail için normalleşm­e ve güvenlik, Filistinli­ler için ise bir devlet. Yıl sonuna kadar Beyaz Saray’da kalama ma ihtimali olan bir yönetim için oldukça geniş ve ge nel bir slogan. Eğer Amerika dürüstse, neden Filistin devletini takas eden Arap girişimini elinin tersiyle itip tam ve kapsamlı bir normalleşm­e yolu ile işgali sona erdirmiyor?

Filistin devletinin koşulların­ı olgunlaştı­rmak ama cıyla ilerlemeni­n bir koşulu olarak Filistin yönetimind­e reform yapılması talebinin ciddiyet eksikliğin­i yansıttı ğını, gizli hedeflerin varlığına işaret ettiğini ve kötü ni yeti gösterdiği­ni söylüyorum.

*Kudüs Gelecek Araştırmal­arı Merkezi Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye