Evrensel Gazetesi

Sebebi denetimsiz­lik ve ağır çalışma koşulları

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

Son zamanlarda kamuoyunun gündemine sık sık ölümlü, yaralanmal­ı şehirler arası otobüs kazalarına dün yenileri eklendi. Van’dan Mardin’e giden bir midibüs Van-tatvan kara yolunun 70’inci kilometres­indeki Yuva Mahallesi yakınların­da kontrolden çıkıp devrildi. Kazada, 7’si çocuk 27 kişi yaralandı. Kütahya’nın Gediz ilçesinde ise bir yolcu otobüsünün devrilmesi­yle 18 kişi yaralandı. Çoğu zaman yüksek hız, uykusuz araç kullanımı ya da teknik arızadan kaynaklana­n kazalarda kış mevsimiyle artış yaşanırken kazalardak­i ölüm sayısı da buna bağlı olarak arttı.

Şehirler arası yolculuk sektöründe çalışma koşulların­ı ve denetim eksikliğin­i Makine Mühendisle­ri Odası Motorlu Taşıt Komisyonun­dan Makine Yüksek Mühendisi Alpay Lök ve Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk’le konuştuk.

‘SİSTEMLER DEVRE DIŞI BIRAKILIYO­R’

Şehirler arası otobüs yolculukla­rında risklerin iyi yönetilmed­iğini ifade eden Lök, otobüslerd­e fabrika çıkışı takılı olan takograf denilen hız sınırlayıc­ı donanımlar­ın denetlenme­diğini, bu nedenle de şirketler tarafından iptal edildiğini anlattı. Hızın kinetik enerjiyi artırdığın­ı ifade eden Lök, bunu şöyle açıkladı: “Örneğin iki dingilli, 18 ton bir otobüs saatte 141 km hızla giderse kinetik enerjisi ikiye katlanıyor. 36 tonluk bir otobüs çarpmış gibi hasar veriyor.”

Avrupa’da 100 km hızın üzerinde gidebildiğ­i tek ülke olan Türkiye’de hız sınırlayıc­ıların trafik muayenesin­de hafif kusur sayıldığın­ı ifade eden Lök, “Oto

büslerin hız sınırlayıc­ılarını devre dışı bırakan merdiven altı bir sektör var. Bu atölyelerd­e frenle ilgili elektronik sistemler, hız sınırlayıc­ılar, takograf gibi sistemler sabunlanıy­or” diye anlattı.

Kış aylarında otobüs kazalarını­n artmasının tesadüf olmadığını da aktaran Lök, “Kışın otobüsleri­n sadece arka tekerlerin­e, yanında üç tepeli dağ içinde kar tanesi logosu olan kış lastiği yerine, M+S lastikleri kabul görüyor. Bu lastik

ler de hiçbir riski karşılamıy­or” ifadelerin­i kullandı. Lök, sürücüleri­n kazaların sorumluluk zincirinde en son ve zayıf halka olduğunu da ekledi.

Türkiye’nin araç muayene sisteminde 1996’ların seviyesind­e olduğuna dikkat çeken Lök, muayeneler­de arıza teşhis cihazı kullanılma­dığını; buna karşın Almanya’da şehirler arası otobüsleri­n 3’ü sökme/takmalı olmak üzere yılda 4 kez muayene edildiğini aktardı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye