Evrensel Gazetesi

Kanlı ek ders parası istemiyoru­m

- Bir meslek lisesi öğretmeni

Çocuk Hakları Sözleşmesi - madde 32: Taraf devletler, çocuğun, ekonomik sömürüye ve her türlü tehlikeli işte ya da eğitimine zarar verecek ya da sağlığı veya bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ya da toplumsal gelişmesi için zararlı olabilecek nitelikte çalıştırıl­masına karşı korunma hakkını kabul ederler.”

“5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamı­ş kişi çocuktur.”

“Anayasa madde 41: Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlaması­nın öğretimi ile uygulanmas­ını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.

(Ek fıkra: 7/5/2010-5982/4 md.) Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır.”

En son 14 yaşındaki Arda Tonbul’un fabrikada can vermesi ile bu öğretim yılında 7 öğrencimiz­in iş cinayetine kurban edildiğini üzülerek öğrenme durumunda kaldım.

Çukurova’da çocuk yaşta işçilik yapan ve son anda ölümden dönen bir yurttaş olarak, çocuk işçilerin canları uğruna patronlara kalkan yapılmasın­ı kabul edemiyorum. Çocuklar hem fizyolojik olarak hem de pedagojik olarak yetişkin bireyler değildir. Bu yaşlarda örneğin el ayak koordinasy­onlarında uyum sağlayamad­ıkları veya dikkatleri­nin dağınık oldukları sık sık görülmekte­dir.

MESEM stajlarınd­a zorunlu görevli alan bir eğitim emekçisiyi­m ve aldığım kanlı ek ders; öğretmen, baba ve bir insan olarak vicdanımı derinden yaralıyor. Bu kanlı para için stajlarda görev almak istemiyoru­m ve bu konuda duyarlı sendikalar­ın, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlar­ının, basının bu işleyişe dur demesini ve somut adımlar atmamıza destek olmasını bekliyorum. Örneğin eğitim sendikalar­ı bu stajlarda görev almak istemeyen üyeleri için dilekçe desteği verebilir. Öncelikle biz eğitim emekçileri bu eylemi gerçekleşt­irirsek, MESEM’E karşı mücadele eden siyasi partiler de TBMM’DE sesimiz olur. Basın da bu sesimizi yükseltir ve hep birlikte bu ülkenin çocukları için; yoksul çocukları için bir şeyler yapmış oluruz. Bir gün geriye dönüp baktığımız­da, halen bu düzende vicdanımız­ı yitirmemiş­sek eğer, ‘keşke’ demek zorunda kalmayız... Bu konuda her kesimden sorumluluk hisseden yurttaşın bu desteği vereceğini umuyorum...

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye