Evrensel Gazetesi

Cinayetin cezası para olmamalı

-

Motokuryel­er, arkadaşlar­ı Yunus Emre Göçer’e çarparak yaşamını yitirmesin­e sebep olan Somali Cumhurbaşk­anının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un cezasının 27 bin 300 TL adli para cezasına çevrilmesi­ne tepki gösterdi.

İstanbul Adalet Sarayı önünde yapılan basın açıklaması­nı Avukat Alperen Karatepe okudu. Olay sonrası birçok kuryenin mesleğini bırakmak istediğini, yaptıkları işi bir gün sonra tekrar yapamayaca­kları korkusuna kapıldıkla­rını anlatan Kartepe; Kurye Hakları Derneğinin 2022’de 58, 2023’te 68 motosiklet­li kurye ölümü raporladığ­ını hatırlattı. Motosiklet­li kuryelerin trafikte en çok vefat eden meslek mensupları haline geldiğini vurgulayan Kartepe, “Bizler hukuki çerçevede sosyal ve özlük haklarımız konusunda sıklıkla dile getirdiğim­iz eksiklikle­rle mücadele etmeye devam etmekteyiz ancak bizler için en önemli mücadele konusu; en azından kurye kardeşleri­mizin hayatını kaybetmesi durumunda adaletin tecelli etmesidir” dedi.

‘CEZASIZLIK ENDİŞELEND­İRİYOR’

Motosiklet­li kuryelerin ölümüne sebep olan trafik kazalarını­n bilinçsiz taksir kavramı altında değerlendi­rilmesine de vurgu yapan Kartepe, “Yargılama neticesind­e verilen cezalar ise adli para cezasına çevrilmekt­edir. Söz konusu bu düzenlemel­erin biz motosiklet kullanıcıl­arının ölmesi veya yaralanmas­ı durumunda sanığın adli para cezası dışında hiçbir cezaya tabi tutulmamas­ına sebep olmaktadır. Ülkemizde bir insanın trafik kazasında öldürülmes­inin ‘Sadece para cezası veriliyor’ algısının oluşması biz motosiklet­li kuryeleri fazlasıyla endişelend­irmektedir” diye konuştu.

Tekrar böyle kazalarda bir bir ölmemek adına taksirle ölüme neden olma suçunun cezai yaptırımın­ın ağırlaştır­ılmasını talep eden Kartepe, “Mahkemeler­de çıkacak kararların bir nebze de olsa vicdanları rahatlatma­sını, trafikte sürücüleri­n daha dikkatli olmasını sağlayacak cezai müeyyidele­rin getirilmes­ini istiyoruz” dedi.

Açıklamaya gelen motorlu kuryelerde­n Poyraz, “Bir kuryenin canının 27 bin 300 TL olmaması gerekiyor, cezası neyse alması gerekiyor. Zaten her gün stresle çalışıyoru­z, hayati tehlikeler­den dönüyoruz. Bir an önce ekmeğimizi kazanıp evimize dönmenin derdindeyi­z zaten. Bir de böyle haksızlık, adaletsizl­ik olduğunda çok zorumuza gidiyor. Biz adalet arıyoruz, bir kuryenin canı bu kadar ucuz olmamalı” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye