Evrensel Gazetesi

AB zirvesinde ‘iki devletli çözüm’ tartışıldı FİLİSTİN YÖNETİMİ İSRAİL’E YAPTIRIM ÇAĞRISI YAPTI

SALDIRI ALTINDAKİ GAZZE’DE DÜŞÜK SAYISI ARTIYOR

-

FİLİSTİN Başbakanı Muhammed Iştiy ye, kabine toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada Filistin devletinin kurulması na ilişkin uluslarara­sı mutabakatı­n pratik adımlara dönüştürül­mesi çağrısında bu lundu. Iştiyye, konuşmasın­da, “İki dev letli çözüm seçeneği çerçevesin­de ulus lararası bir hareketlil­ik var. Dünyanın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve iki devletli çözümü reddeden hükümeti nin tutumuna dikkat kesilmesi gerekti ğini söylüyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Filistin Başbakanı ayrıca dünyayı, de vam eden saldırganl­ığı, sömürgecil­iği, iş gali ve barışı reddetmesi nedeniyle İsra il’e yaptırım uygulamayı düşünmeye ça ğırdı. Iştiyye, “Gazze Şeridi ve Batı Şeri a’daki katliam makinasını­n durdurulma­sı” çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)

GAZZE’NIN Refah kentinin güneyindek­i göçmen kamplarınd­a yaşayan yaklaşık 50 bin hamile Filistinli kadın, gıda ve ilaç sıkıntısı çekiyor ve bu durum doğmamış bebeklerin­i de tehdit ediyor. El Cezire’nin haberine göre Refah’taki Tal al-sultan Kadın ve Doğum Hastanesin­in Tıbbi Direktörü Dr. Haider Abu Sunima, savaş koşulları nedeniyle düşük sayısında artış olduğunu söyledi. Gazze Sağlık Bakanlığı da son birkaç gün içinde “Gazze’deki acımasız bombardıma­n altındaki panik ve zorunlu kaçış” sonucunda yüzlerce düşük ve erken doğum kaydedildi­ğini açıkladı. (DIŞ HABERLER)

AVRUPA Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada, “iki devletli çözümde” ısrarcı olunması gerektiğin­i, başka alternatif bulunmadığ­ını söyledi.

Gazze’de her geçen gün kötüleşen insani duruma işaret eden Borrell, “Gazze’de insani durum daha kötü olamazdı. Durumun ne kadar kötü olduğunu açıklayaca­k hiçbir kelime yok.

Yüz binlerce insanın barınacak yeri, yiyeceği, ilacı yok ve bombaların altındalar” şeklinde konuştu.

Gazze’de her gün öldürülen sivil sayısının çok yüksek olduğunu vurgulayan Borrell, “(Dışişleri bakanları) Çok fazla sivil kurban olduğunu kabul ediyor ama sayı ne zaman (saldırılar­ın durdurulma­sı için) yeterli olacak?” ifadesini kullandı. Borrell, İsrail’in Hamas’ı “Yok etme” yönteminin doğru bir yol olmadığını, uyguladığı yöntemle “Nesiller boyu devam edecek nefret tohumları ektiğini” kaydetti.

Borrell, “Şu andan itibaren barış sürecinden bahsetmeyi bırakarak iki devletli çözüm hakkında daha somut konuşmaya başlamalıy­ız çünkü barış, ne tür bir barıştan bahsettiği­nize bağlı olarak pek çok farklı boyutta olabilir” dedi.

Borrell, “iki devletli çözüm”e İsrail’in karşı olmasını “Kabul edilemez” bulan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile aynı fikirde olduğunu kaydederek, “Çözüm nedir? Filistinli­leri Gazze’den çıkarmak mı, hepsini öldürmek mi? Halihazırd­a 25 bin kişiye yapılan gibi mi? Bunların yüzde 70’i kadın ve çocuk” dedi.

25 binden fazla ölüme rağmen AB bugüne kadar İsrail’i ateşkes çağrısı yapmadı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de toplantı öncesi benzer bir açıklama yaparak, Avrupa Birliğini, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılar­ını durdurması ve Filistin devletinin tanınması için adım atmaya çağırdı. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye