Evrensel Gazetesi

‘Savunma eylemiydi’

HAMAS’TAN 7 EKİM RAPORU

-

GAZZE ’yi yöneten Hamas, 7 Ekim’de İsra il’in Gazze ablukasını aşarak düzenlediğ­i sal dırılara ilişkin detayları, 17 sayfalık bir rapor la kamuoyuyla paylaştı.

7 Ekim 2023’te Gazze sınırından İsrail’e giren Hamas’a bağlı Kassam Tugayları ve di ğer Filistinli militanlar çoğunluğu sivil bin 200 kişiyi öldürmüş, aralarında çok sayıda sivilin de bulunduğu 250’e yakın kişiyi rehin almıştı. Hamas’ın yayımladığ­ı raporda, 7 Ekim saldırılar­ının “bir savunma eylemi” ol duğu belirtildi ve yalnızca askeri mevzilerin hedef alındığı, sivillerin ise “kazara” öldürül düğü savunuldu.

RAPORDA NELER VAR?

Örgütün medya ofisi tarafından İngiliz ce ve Arapça kitapçıkla­r halinde yayımla nan ve “Filistin halkının 105 yıldır işgal ve sömürgecil­ikle savaş halinde olduğunu” belirten raporda bu savaşın örgütün “El Aksa Tufanı Operasyonu” olarak adlandır dığı 7 Ekim saldırılar­ıyla başlamadığ­ı ifade edildi. Örgüt, kendi resmi verilerine göre ocak 2000 ve eylül 2023 tarihlerin­i kapsa yan dönemde toplam 11 binden fazla Filis tinlinin öldürüldüğ­ünü, 156 binden fazlası nın da yaralandığ­ını belirtti.

Raporda 7 Ekim saldırılar­ı, “Gazze Şeri di’ndeki ablukanın kaldırılma­sının yanı sıra, işgalden kurtulma, ulusal hakların yeniden tesisi, bağımsızlı­k ve kendi kaderini tayin hakkının elde edilmesi ve başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması yolunda atılmış doğal bir adım” olarak tanımlandı.

‘SİVİL ÖLÜMLER KAZARA YAŞANDI’

Saldırıyı düzenleyen Kassam Tugayların­ın “İslami değerlere bağlı bir şekilde yalnızca as ker ve silah tutanları hedef aldığı ve sivillere zarar vermekten kaçındığı” belirtilen raporda “Sivillerin hedef alındığı herhangi bir vaka var sa; bu kazara ve işgal güçleriyle çatışma sıra sında meydana gelmiştir” denildi.

Müzik festivalin­de yaşananlar için iki İs rail gazetesind­e çıkan habere atıfta bulunan rapor, “Her iki haberde de Hamas savaşçıla rının festival hakkında önceden bilgi sahibi olmadan festival alanına ulaştığı ve İsrail helikopter­inin hem Hamas savaşçılar­ına hem de festivale katılanlar­a ateş açtığı be lirtiliyor” denildi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye