Evrensel Gazetesi

‘Şeffaflık ve kapsayıcıl­ık tartışmala­rı önemli’

“İKSV, erteleme açıklaması­nda seçim ve karar alma süreçlerin­in daha katılımcı bir şekilde yürütülece­ğini söylüyor, olması gereken de bu zaten. İKSV’NIN yeni bir süreç başlatması­ndaki en önemli etkenin bienale davet edilen Türkiyeli sanatçılar­ın çekilmesi

- Şeyma AKCAN

İKSV 18. İSTANBUL BİENALİNİ GELECEK SENEYE ERTELEDİ

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İK SV), 18.sini düzenlemey­i planla dığı bienalin gelecek seneye erte lendiğini duyurdu. Bienal bir sü redir küratör krizi tartışmala­rı et rafında eleştirili­yordu. Bienalin küratör seçimi için danışma kurulunun önerdiği isimler kabul edilmemiş, küratör İKSV yönetimi tarafından Iwona Blazwick olarak belirlenmi­şti. Danışma kurulu nun önerilerin­in kabul edilmemesi ve Blazwick’in aynı zamanda danışma ku rulunda yer alması tartışmala­rı başlattı. Sonrasında Blazwick, görevinden çekil diğini duyurdu.

2008’den bu yana bienalin direktörlü ğünü üstelenen Bige Örer’in görevin den ayrılması ve yeni direktör olarak Kevser Güler’in gelmesinde­n sonra bu erteleme kararı alındı. İKSV’NIN yürüt tüğü bu sürecin şeffaf ve kapsayıcı ol madığına dair eleştirile­r, bu süreçte sa natçıların bienalden çekilmesi, kuruma açık mektup yazılması gibi tepkilerle sürüyordu.

Hürriyet Kültür Sanat’tan Erkan Aktuğ ve Argonotlar Kurucu Yayın Yönetme ni Kültigin Kağan Akbulut İKSV’NIN ertelenme kararını değerlendi­rdi. Ak tuğ ertelenme kararını İKSV’NIN yaptı ğı hatayı kabul etmesi ve hatadan dö nülmesi şeklinde değerlendi­rdi ve “İK Sv’nin yeni bir süreç başlatması­ndaki en önemli etkenin bienale davet edilen Türkiyeli sanatçılar­ın çekilmesi olduğu nu düşünüyoru­m. Çünkü bienalin özne si sanatçılar­dır” dedi. Akbulut, tartış maların alanın daha şeffaf ve kapsayıcı olması açısından önemli tartışmala­r ol duğunu aktardı.

‘SANAT ALANINDA ELEŞTİRİ DÖNEMİNE GİRİLDİ’

Kültigin Kağan Akbulut süreci, “Daha önce de danışma kurulunun seçtiği isimlerin bienal tarafından kü ratör olarak atanmadığı olmuştu. An cak danışma kurulu ‘Biz bu kişiyle ça lışma istiyoruz uygun mudur’ diye so rup devam edilmişti. Bu sefer bir kriz çıktı. Bu krizde danışma kurulunun seçtiği küratörün Türkiye’den biri ol ması, Defne Ayas olması, Defne Ayas’ın veya ailesinin politik kimliği “Acaba politik bir durum mu var?” en dişesi doğurdu ve tabii ki atanan Küra tör Blazwick’in aynı zamanda danışma kurulunda olması bu tartışmala­rı alev lendirdi” şeklinde özetledi.

Buradaki asıl meselenin Blazwick’in olması ya da danışma kurulunun seç mesi ve seçtiği kişinin atanmaması­ndan çok uzun zamandır İKSV ve bienalin yönetime dair biriken eleştirile­rin, tar tışmaların patlaması olduğunu ve bir nevi birçok tartışmanı­n birbirini tetikle diğini aktardı. Akbulut, “Daha sonra İstanbul Modern tartışması da oldu, çe şitli sansür vakaları da oldu. Bunlar bir birini tetikledi ve güncel sanat alanında bir toparlanma ve eleştiri dönemine gi rildi. Bu bizim açımızdan da sanatçılar ve sanat yazarları açısından da önemli bir süreç. Şu an forumlar düzenleniy­or. Bence alanın daha şeffaf ve kapsayıcı olması açısından bu tartışmala­r önemli” ifadelerin­i kullandı.

İstanbul Bienali’nin hâlâ önemli bir güçlendiri­ci unsur olduğunu belirten Akbulut, “Birçok kurum İstanbul Bie

nali’ne denk getirerek yeni sergilerin­i açmaya çalışıyor. Dolayısıyl­a bienalin ertelenmiş olması tabii ki bir kırıklık yaratıyor ancak bu mesele de ancak bu şekilde çözülebili­rdi. Çünkü küratörün değişmesi, küratörün geri çekilmesi en büyük talepti. Ve tabii 6 ayda da bienal hazırlanam­ayacağı için ertelenmes­i en doğru karar oldu bence” dedi.

‘BİENALİN ÖZNESİ SANATÇILAR­DIR’

Bienalin ertelenme kararının, küra törün belirlenme sürecinde İKSV’NIN yaptığı hatayı kabul edip hatadan dö nülmesi anlamına geldiğini aktaran Er kan Aktuğ, “Bu iyi bir şey, hepimiz ha ta yaparız, tüzel kişilikler de… Şimdi yeni bir danışma kurulu oluşturulu­p ye ni bir küratör belirlenec­ek, süreç daha katılımcı ilerleyece­k” yorumunda bu lundu.

İstanbul Bienali’nin prestij ve saygın lık anlamında dünyada üst sıralarda bir sanat etkinliği olduğunu belirten Ak tuğ, “Kuşkusuz bunu sağlayan önemli etmenlerde­n biri de İKSV’NIN bienali düzenlerke­n, küratörler­i seçerken gös terdiği profesyone­llik… Ama bu kez profesyone­llik sekteye uğradı, danışma

kurulunun yaptığı küratör seçimine uyulmadı. Doğru değil ama olabilir diye lim, adı üstünde danışma kurulu. Ama İKSV tarafından belirlenen küratörün danışma kurulundan birisi olması nere sinden bakarsanız, tabir bulmakta zorla nıyorum, anlamsız bir durumdu” dedi.

Aktuğ devamında, “Belki Iwona Blazwick çok iyi bir bienal ortaya çıka racaktı ama hiç önemli değil. Bu ‘Biz nasıl istersek öyle yaparız’ demeye ge tiren üstenci bir bakış olarak algıladı, ki bence de öyle. Bienalden çekilme kararı alan Türkiyeli sanatçılar da böyle düşündü ve bienal yapılamaz noktaya geldi. O yüzden ertelemek ve yeni bir süreç başlatmak doğru bir ka rar. Umarım 2025’te yaşananlar­ı unutturan iyi bienalle karşılaşır­ız” ifa delerini kullandı ve son olarak “İKSV, erteleme açıklaması­nda seçim ve ka rar alma süreçlerin­in daha katılımcı bir şekilde yürütülece­ğini söylüyor, ol ması gereken de bu zaten. İKSV’NIN yeni bir süreç başlatması­ndaki en önemli etkenin bienale davet edilen Türkiyeli sanatçılar­ın çekilmesi oldu ğunu düşünüyoru­m. Çünkü bienalin öznesi sanatçılar­dır” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye