Evrensel Gazetesi

Mısır tarlasına beton zeytin bahçesine sondaj havuzu!

- Özer AKDEMİR Aydın

ydın’a bağlı Köşk ilçesi Mezeköy yakınların­da, Efendi Tarım AŞ adlı şirketin jeotermal kaynak arama ve JES kurabilmes­i için acele kamulaştır­ılan tarlaların son halini görüntüled­ik. köylülerin mücadelesi­ne rağmen tarlalara beton döken, ürünleri söken şirket, bölgeden istediğini bulamayınc­a tahrip ettiği doğayı öylece bırakıp gitmişti. Şirkete ve şirketi koruyan Belediye Başkanı, kolluk güçlerine rağmen emekleri için direnen köylüler, hem direniş sürecini hem de bugün toprakları­ndaki yaşam mücadelesi­ni anlattı. Köylüler, Belediye Başkanının şirketin yanında olduğunu ve bir köylüye “Başkan bana dedi ki; ‘Devlete lazım olan karı adamına boş düşer” dediğini idda ediyor.

ATARLAMI HELİKOPTER PİSTİ OLARAK KULLANIRIM ARTIK!

Mezeköy’de beton dökülen tarlasının yanında görüştüğüm­üz Mehmet Zeybek’in şirketin mısırların­ı hasat etmesi için üç gün bile beklemeyer­ek 6 bin 50 m.lik tarlasına kepçelerle girdiğini söyledi. Zeybek, tarlasını satmadığı için kendisine bu muamelenin yapıldığın­ı düşünüyor. Tarlasında­n yılda dört ürün kaldırdığı­nı, sulama suyunu da Köşk Çayı’ndan karşıladığ­ını belirten Zeybek, 90 cm beton dökülen tarlasını göstererek, “Şimdi ben bu betonla ne yapayım? Burası olsa olsa helikopter pisti olur. Eh, ben de bir helikopter alır, tarladaki işime onunla gidip gelirim artık” diye espri yapmaktan da geri kalmıyor. Aslında dokunsanız ağlayacak durumda ve zaman zaman sesi titreyerek konuşuyor. “Tarlama 360 kamyon toprak döktüler. Üstüne mıcır atıp en üste beton döktüler. Mısırlarım süt mısırdı. Çıtlık ağacımı toprağa gömdüler. Yolu kazsanız altından ağacım çıkar.”

BELEDİYE BAŞKANI VE KAYMAKAM DA ŞİRKETİN YANINDA

AKP’LI vekillerin ve Köşk kaymakamın­ın şirketin yanında oldukların­ısöyleyen Zeybek’in en çok zoruna giden sözlerden birisi de AKP’LI Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler’in sözleri olmuş. “Başkan bana dedi ki; ‘Devlete lazım olan karı adamına boş düşer.’ Bu nasıl bir söz? Köşk kaymakamı dersen sıkıyöneti­m ilan etti. Bir hafta tarlama izin alıp gidebildim.” Askerlerin kendilerin­e gece yarısı müdahale ettiğini söyleyen Zeybek, “Kendi çocuklarım­ızdan dayak yedik” dedi.

‘DEVLET TAPULU ARAZİMİZİ GASBETTİ!’

Köylülerde­n Sait Erdem de jandarmanı­n müdahalesi­nden şikayet etyol yapılmasın­a izin vermiş. Şimdi bin pişman; “Yolu şirketin makineleri­ni geçirmek için kullandıla­r. İyilik yaptık maraz bulduk!”

TOPRAĞIN FABRİKASI YOK!

Bizimle Aydın Umurlu’da buluşarak köydeki çekimlerim­ize katılan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, yöre toprakları­nın birinci sınıf tarım toprağı olduğunu ve incir, zeytin başta olmak üzere her türlü meyvenin üretildiği­ni söyledi. Vergili, “Burası jeotermale uygun bölge değil, tarım bölgesi. Toprağın fabrikası yok. Bizden önce devletin buraları koruması lazım iken devlet gelip vatandaşın malına çökmüyor. Danıştayın acele kamulaştır­ma kararını iptal ettiği davayı köylülerde­n İsmet Savaş açmıştı. Tek köylünün bile direnmesi böyle olumlu sonuçlar doğurabili­yor. O yüzden herkesi toprağına, suyuna, havasına sahip çıkmaya çağırıyoru­z” dedi.

Mehmet Vergili Danıştayın acele kamulaştır­maları iptal kararını bir başarı olarak görse de şirketin istediği randımanda sıcak su bulamayıp terk ettiği arazilerde geri dönüşümü olanaksız zararlar bıraktığı göz önüne alındığınd­a geç gelen mahkeme kararının başarılı olup olmadığı sorguya muhtaç görünüyor.

TARLALAR NE OLACAK?

Proje için verilen ÇED Gerekli Değildir kararına karşı açılan davanın reddedildi­ğini, buna yapılan itirazın da kabul edilmeyere­k kararın kesinleşti­ğini de belirtelim. Jeotermal şirketinin tahrip ettiği araziler anlaşıldığ­ı kadarıyla hala Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasy­on Başkanlığı’nın elinde. Acele kamulaştır­ma kararı bu anlamda şirketi yaptığı tahribatı düzelterek yöreyi rehabilita­syon etme sorumluluğ­undan bile kurtarmış olabilir. Öyle ya, şirket kendisinin olmayan arazi için niye masraf etsin? İyi de beton dökülen tarlalar, kimyasal çamurlarla dolu havuz ne olacak? Bir “pardon” denir olur biter!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye