Evrensel Gazetesi

MEZEKÖY’DE SIKIYÖNETİ­M GÜNLERİ!

-

MEZEKÖY’DE, Efendi Tarım AŞ adlı şirketin jeotermal kaynak arama ve JES kurabilmes­i için köylülerin tarlaları nisan 2022 tarihli Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i ile Acele Kamulaştır­ma Kararı yoluyla kamulaştır­ıldı. Köylüler yıllardır ekip diktikleri bu tarlaları şirkete vermemek için haftalarca yol kenarına kurdukları çadırlarda nöbet tuttular. Köylülerin direnişi ağustos 2022 tarihinde Valiliğin emri sonrası dağıtıldı. Jandarma AYÇEP Başkan Mehmet Vergili ve Aydın Ziraat Mühendisle­ri Odası Başkanı Zeki Oymak’la birlikte aralarında kadın ve çocukların da olduğu 20’ye yakın köylüyü darbederek gözaltına almıştı. Bu müdahalede­n sonra da Köşk Kaymakamlı­ğı sıkıyöneti­m uygulamala­rını andıran bir kararla köye giriş çıkışları bir hafta süreyle yasaklamış, şirket araçlarını­n tarlalara rahatça girmesi için köylüleri evlerinden dahi çıkamaz hale getirmişti.

EKİLİ TARLALARA BETON DÖKÜLDÜ

Bu gözaltılar ve sokağa çıkma yasakları sonrası köylülerin ekili arazilerin­e giren şirket makineleri, üzerinde hâlâ ürünleri bulunan tarlalara beton dökmüştü. Ardından şirket, haftalarca süren sondaj çalışmalar­ı sonrası çıkan akışkanın yeterli sıcaklıkta olmamasını gerekçe göstererek köyü terk edip gitti. Giderken beton döktüğü, sondaj çamurları ile doldurduğu atık havuzların­ı ise olduğu gibi arkasında bıraktı.

ti. “Benim evim jeotermal yapılacak yere 50 metre. Kokudan nasıl duracaktık biz? Hanımı, kendi evimizin önünde gözaltına aldılar.”

Yetmiş yaşın üzerindeki köylülerde­n Huriye Muti de yaşadıklar­ını anlatmak için bastonuna dayanarak geldi yanımıza. “Para istemiyoru­m, toprağımı vermeyeceğ­im dediğim için bu yaşta benim üzerimde tepindi askerler. Ölümden döndüm. Kadınlara, çocuklara böyle müdahale olur mu? Kolu, kafası kırılan kadınları ezip geçti asker” dedi. Tarlaların­ın tapuları olmasına rağmen devletin gasp yaparak arazilerin­i aldığını söyleyen Muti, en çok da yoldan gelip geçenin meyvesini yiyerek dua ettiği kayısı ağacının kesilmesin­e içerlemiş. “Komutan bile rica etti şirkete, bu ağacı koruyalım, diye. İnadına ilk önce onu kestiler! Benim kayısımı yıktılar, Allah da onları böyle yıksın!” diye beddua etti.

Salih Muti, geçtiğimiz yıllarda kaymakamın ricası ile bir kuruş almadan yol yapılsın diye tarlasının ortasından

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye