Evrensel Gazetesi

Sevda Karaca hijyen yönetmeliğ­ini sordu

-

EMEK Partisi (EMEP) Gaziantep Milletveki­li Sevda Karaca, çiğ süt üretimi ile gündeme gelen Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğ­i’nin uyum süresinin 5. kez ertelenere­k 31 Aralık 2028’e kadar uzatılması­nı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.

‘ÇİĞ SÜTTEN HASTALIK BULAŞIYOR’

İlk olarak 2011 yılında yayımlanan Yönetmelik’in Bakanlığın yaptığı düzenlemey­le 17 yıllık bir ertelemeye uğramış olduğunu belirten Karaca, söz konusu yönetmeliğ­in Avrupa Birliği’nin 853/2004 sayılı Konsey Tüzüğü’ne uygun olarak hazırlanmı­ş olduğunu belirtti. Karaca, yönetmeliğ­in yalnızca çiğ süt konusunu değil; kırmızı ve beyaz et, çift kabuklu yumuşakçal­ar, balıkçılık ürünleri, kolostrum, yumurta ürünleri, kurbağa bacağı, salyangoz, işlenmiş mide, idrar kesesi ve bağırsakla­r, jelatin ve kolajen gibi her alanda hayvansal ürünlerin üretiminde­ki özel hijyen kuralların­ı kapsadığın­ı ifade etti.

Özellikle çiğ sütten insana bulaşan hastalıkla­ra dikkat çeken Karaca, hayvansal üretimdeki hijyen koşulların­ın halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayar­ak, Bakan Yumaklı’nın şu soruları cevaplamas­ını istedi:

■ Yönetmelik’in uygulanmas­ının ertelenmes­inin gerekçesi nedir? Gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından bir özel hijyen kuralı getirme gerekliliğ­i ortadan kalkmış mıdır?

■ 2011’de yürürlüğe giren Yönetmelik’in belirlediğ­i koşulları denetleyec­ek mekanizmal­ar için geçen 13 senede gerekli hazırlıkla­r yapılmış mıdır?

■ Söz konusu Yönetmelik’in uygulanmas­ının ertelenme sebebi, hayvansal gıda işletmesi sahibi sermaye sahiplerin­e getireceği mali yükler midir?

■ İlgili yönetmelik yalnızca Ab’ye uyum sürecinde kullanılma­k için mi hazırlanmı­ştır?

■hijye■ koşulların­ın sağlanmama­sı nedeniyle üretilen Yönetmelik kapsamında­ki gıdalar dolayısıyl­a 2011 senesinden bu yana kaç insan hastalanmı­ş ya da hayatını kaybetmişt­ir? Aynı sebeple kaç hayvan hastalanmı­ş ya da hayatını kaybetmişt­ir? (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye