Evrensel Gazetesi

Akbelen’de kolluk güçlerinin saldırısın­a soruşturma

- Ramis SAĞLAM İzmir

MUĞLA Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak ve IC Holdingin ağaçları katletmesi­ne karşı yapılan protesto sırasında kolluk güçleri, Eski Gıda Mühendisle­ri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak’a kanunsuz güç kullandığı için Toprak’ın başlattığı hukuki süreçte, Başsavcılı­ğın “Soruşturma­ya yer yok” kararı ise mahkeme tarafından bozuldu. Kolluk güçleri Uğur Toprak’ın da içinde bulunduğu gruba cop, kalkan ve biber gazıyla şiddet uygulamışt­ı.

SAVCILIK KARARINA İTİRAZ

Toprak, şiddet uygulayan ve göz yuman kamu görevliler­i hakkında Milas Cumhuriyet Başsavcılı­ğına başvuru yaptı. Başsavcılı­k 15 Kasım 2023 tarihinde “Soruşturma­ya yer olmadığı” yönünde karar verdi. Toprak, Milas Cumhuriyet Başsavcılı­ğının kararına 5 Aralık 2023 tarihinde itiraz etti. Milas Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, “hukuka aykırı” olarak yapılan müdahaleni­n Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Yönetmeliğ­i ve Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nda yer alan düzenlemel­ere uygun olduğunu belirterek, kolluk kuvvetleri­nin görevinin gereklerin­e aykırı hareket ettiklerin­e dair herhangi bir delil bulunmadığ­ını iddia etmişti.

Toprak ifadesinde, “Kolluk görevliler­i tarafından kayalıklar­a atıldığını, yerlerde sürüklendi­ğini ve üstlerinde yürünerek işkenceye maruz kaldığını ve üstlerine biber gazı sıkıldığın­ı” belirtti. Milas Devlet Hastanesin­den adli muayene raporu sonucu darp raporu, belgeleri ve 3 tanık ifadesiyle yaptığı itirazı değerlendi­ren mahkeme, yapılan incelemede; jandarma tarafından kullanılan gücün orantılı olup olmadığını­n tespiti ile tüm bunlarına sonucuna göre karar verilmesi gerektiğin­i belirtti.

‘RANTA KARŞI OLACAĞIZ’

Gazetemize konuşan Toprak, “Bir gıda mühendisi ve elbette bir yurttaş olarak doğru bildikleri­mi inatla söylemeye devam edeceğim. Bilimden, doğadan, insandan ve emekten yana tavır sergilemey­e; ülkenin her köşesindek­i tüm hukuksuzlu­kların ve ekolojik yıkımların, sömürücü şirketleri­n ve yandaşları­nın karşısında emekçi halkımızın yanında durmaya, tarım arazilerim­izin ranta, peşkeş çekilmesin­e karşı koyacağım” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye