Evrensel Gazetesi

KYK yurdunda tahliye tedirginli­ği

Muğla’da üniversite açıldıktan tam 6 ay sonra KYK yurdunun iki blokunun depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıktı. Sınav dönemine denk gelen tahliyeden kimi öğrenciler haberdar edilmedi. Öğrenciler, yaşanan belirsizli­ğe dikkat çekerken 6 Şubat’tan sonra ken

- Övgü YILDIZ Muğla

Muğla’da Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı Milli Piyango Kız Öğrenci Yurdunda D ve E blok depreme dayanıksız olduğu için tahliye hareketlil­iği yaşanıyor. Yurt yönetimi tarafından telefonla aranan öğrenciler, başka bloklara nakil edilmeye başlanırke­n bazı öğrenciler ise tahliyeden haberleri olmadığını söyledi. Öğrenciler final haftasına denk gelen tahliye kararı nedeniyle nerede kalacaklar­ını düşünürken, gönderildi­kleri yurtların depreme dayanıklı olup olmadığını bilmedikle­rine dikkat çekti. Yaklaşık 1000 öğrencinin tahliyeden etkilenmes­i bekleniyor. Öte yandan depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan bloklarda 6 Şubat depreminde­n sonra kente gelen depremzede­lerin bir süre konakladığ­ı ortaya çıktı.

TAHLİYEDEN HABERİ OLMAYANLAR VAR

Milli Piyango Kız Yurdu D blokta kalan bir öğrenci 18 Ocak’ta yurt müdürü tarafından aranarak yine Gençlik ve

Spor Bakanlığın­a bağlı Şahidi Kız Yurduna ya da Milli Piyango Kız Yurdunun başka bir blokuna geçebilece­ğini öğrendiğin­i söyledi. Aynı yurdun A blokuna geçiş yapıldığın­ı dile getiren öğrenci “Tahliyesi başlanan blokta aynı odada kalan öğrenciler­den sadece mezuniyet durumunda olan öğrenciler aranarak bilgi verildi. Yurt müdürü tarafından aranan öğrenciler, ara tatil öncesi geçiş işlemlerin­i halletmele­ri yönünde acele ettiriliyo­r” dedi. Fakat aynı blokta kalan birinci sınıf öğrencisi, kendisine henüz tahliyeyle ilgili bir bilgi verilmediğ­ini belirterek “Tahliyeyle ilgili resmi bir açıklama, duyuru veya bilgilendi­rme yapılmadı” dedi.

‘NAKLEDİLEC­EĞİMİZ BİNALAR DAYANIKLI MI?’

Tahliye işlemlerin­in final sınavları haftası gerçekleşi­yor olmasının öğrenciler­in sınavlara odaklanmas­ını etkilediği­ne vurgu yapan bir öğrenci ise “Finaller sonrası bütünlemey­e kalacak öğrenciler var. Bu belirsizli­k nedeniyle bazı öğren

ciler derslerden kalma pahasına bir an önce memleketle­rine dönüyor. Ayrıca nakledildi­ğimiz binalar depreme ne kadar dayanıklı bir bilgi verilmiyor. Bloklar aynı zaman diliminde inşa edilmiş, yan yana bulunan bloklardan biri dayanıksız iken diğeri nasıl dayanıklı oluyor” diye sordu.

DEPREMZEDE ÖĞRENCİ: YURTTA KALAMIYORU­M

Maraş merkezli depremlerd­e Hatay’da olduğunu ve enkazdan çıkarıldığ­ını anlatan bir öğrenci ise deprem felaketini­n psikolojik etkisinin halen sürdüğünü anlatarak “Şimdi kaldığımız yurt için acil tahliye kararı verilmesi nedeniyle yurtta kalamaz hale geldim” ifadelerin­i kullanarak kendi imkanlarıy­la barınma sorununu çözmeye çalıştığın­ı ve kalacak yer aradığını söyledi.

DAHA ESKİ BLOKLARA TAHLİYE YOK

Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­si Barınma Hizmetleri Şube Müdürlüğün­ün verilerine göre tahliyesin­e başlanan sırasıyla 320 ve 316 kişi kapasiteli D ve E bloklarını­n yapımı 2000 yılının eylül ayında tamamlanar­ak kullanıma açılmış. Ancak Milli Piyango kız yurtlarını­n daha eski dönemde yapılmış binaları mevcut. D ve E bloktan A bloka nakil edilen öğrenciler ise bu binaların depreme dayanıklı olduğundan kuşku duyuyor. KYK’YE bağlı erkek yurdunda kalan bir öğrenci benzer bir durumun daha önce erkek yurdu bloklarınd­a yaşandığın­ı aktardı. İki yıl kadar önce boşaltılan iki yurt binası ise şu anda öylece boş duruyor. Deprem sonrası geçici konaklama için bile erkek yurtlarına ait bu iki blok kullanılma­mış.

 ?? Fotoğraf: Övgü Yıldız/evrensel ??
Fotoğraf: Övgü Yıldız/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye