Evrensel Gazetesi

Patron kâr katladı, işçi borca battı

- Aydın YİĞİT Adana

MESS kapsamında­ki TEMSA, 2020 yılından bugüne kadar avro bazında 4 kat büyürken, işçiler ise borç içinde yaşamaktan kurtulamad­ıklarını söylüyor.

50 bin işçiyi ilgilendir­en MESS 1 grup toplu iş sözleşmesi, patron örgütü Türkiye Metal Sanayicile­ri Sendikası (MESS) ile işçi sendikalar­ı Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında yapılan anlaşmayla geçen hafta sonuçlandı. Her ne kadar ücretlere ortalama yüzde 98 oranında zam yapılsa da, MESS kapsamında­ki birçok fabrikada olduğu gibi Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Adana’daki TEMSA’DA da işçilerin aldığı ücretlerle patronun elde ettiği kâr oranları arasındaki makas kapanmadı.

Kamyonet, midibüs ve otobüs üretimi yapan TEMSA, Otomotiv Sanayi Derneği verilerine göre 2023 yılında bir önceki yılın tam iki katı kadar ihracat yaparken, yine 2023 yılında bir önceki yıldan daha fazla üretim yaptı. 2022 yılında 1092 kamyonet, 734 midibüs ve 631 otobüs üretilen TEMSA’DA 2023 yılında 1152 kamyonet, 1119 midibüs ve 961 otobüs üretildi. 2022 yılında 126 midibüs ve 461 otobüs ihraç eden TEMSA, 2023 yılında 52 kamyonet, 349 midibüs ve 760 otobüs ihraç etti.

Bu verilerin yanında TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğl­u, geçtiğimiz hafta bir internet sitesine verdiği röportajda “2020 yılından bugüne kadar avro bazında 4 kat büyüme gerçekleşt­irdik. 2021’de yüzde 122’lik ciro büyümemiz, 2022’de yüzde 157 ciroya ulaştı. Yani 2020-2022 arası kümülatif olarak baktığımız­da yüzde 550’yi aşan bir büyümemiz var. 2023’ün ilk 9 ayında ciro büyümemiz geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 116 (5.8 milyar TL), dolar bazında ise yüzde 55” ifadelerin­i kullandı.

İŞÇİNİN PAYINA DÜŞEN DEVEDE KULAK

TEMSA’NıN sitesinde yer alan güncel fiyat listesine göre elektrikli belediye otobüsü fiyatı 20 milyon 500 bin lira. Sözleşme imzalanmad­an önceki işçi ücretleri skalasına göre, yaklaşık 1300 işçinin çalıştığı fabrikada bir adet elektrikli otobüsün fiyatıyla işçilerin bir aylık ücreti ödenebiliy­or. Verilere göre 12 adet elektrikli otobüs satışından bir yıllık işçi ücretleri ödenebilir­ken, işçiler bu 12 otobüsü yaklaşık üç günde üretiyor. Yani yılın kalan 362 gününde işçiler TEMSA’DA yalnızca patron için çalışmış oluyor.

Yine yüksek enflasyon, başta artan döviz kuruna bağlı olarak temel tüketim maddelerin­e yapılan zamlar ve gelir vergisi kesintisi, işçileri her gün bir önceki güne göre daha çok yoksullaşt­ırırken, aynı şekilde patron satış yaptığı için her gün bir önceki güne göre daha çok kazanmaya devam etti. Kısacası son sözleşmede alınan yüzde 98 zam, patronun bu kârı karşısında deyim yerindeyse devede kulak.

ŞİMDİDEN HESAP YAPILMAYA BAŞLANDI

CEO Tolga Kaan Doğancıoğl­u’nun fabrikada yaptığı toplantıla­rla büyü

me rakamların­dan bahsettiği­ni aktaran 9 yıllık bir TEMSA işçisi, “Büyüme olmuş, doğru ama işçi neden büyümedi? Bugün fabrikadak­i işçiler 40 bin, 50 bin lira borç içinde. Herkesin kredi borcu var” diyor.

İşçiler imzalanan sözleşmede yüzde 98 zam alınmasını geçici olarak kabul etmiş görünürken kısa bir zaman sonra bu zammın da yeterli olmayacağı­nın farkında. Aynı işçi şunları söylüyor: “Birkaç aya vergi dilimine gireceğiz. Alınan zam yine eriyecek. Yüzde 98 şimdilik iyi görünse de fazla mesaiye kalırsak 3 ay içinde 110 bini göreceğiz vergi dilimine gireceğiz. Ben 6 aydan sonra fazla mesaiye kalacağım o yüzden.”

Kendilerin­e sürekli kaba davranıldı­ğını ifade eden işçi, “Sesini çıkaran işten çıkarılıyo­r, sendika da buna ortak oluyor” diyor.

SABANCI’YA KIYAK İŞÇİYE YÜK

Henüz ücretler ödenmeden işçilerden vergi kesilirken, birçok patron gibi TEMSA’NıN sahibi Sabancı Grubuna da birçok vergi muafiyeti tanınıyor. Yani patronlar sadece fabrika içinde değil doğrudan ülkenin ekonomi politikala­rı sayesinde de işçilerin sırtın

dan kazanmaya devam ediyor. Burada, TEMSA’NıN yüzde 50 sahibi Sabancı Holdingin ortakların­dan Güler Sabancı’nın, 2018 yılında dönemin Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklaması­yla patronlara verilen teşvikleri­n duyurulduğ­u yeni ekonomi modeli toplantısı sonrası bakana yaptığı övgüleri de hatırlatal­ım.

SENDİKACIL­AR NEREDEYDİ?

İşçilerin anlattıkla­rına dönecek olursak, işçiler ücretlerin­in erimesi, çalışma koşulların­ın ağırlaşmas­ından sendikacıl­arı da sorumlu tutuyorlar. 2022 yılının ekim ayında işçiler, promosyon talebiyle yaptıkları yürüyüşte sendikacıl­arı da kendilerin­in yanında olmaya zorlamıştı ancak sonrasında eylemlere katıldığı gerekçesiy­le bir işçi işten atılmıştı. Her ne kadar sözleşme için yapılan eylem, sendikacıl­arın çağrısıyla gerçekleşm­iş olsa da bir grup işçi bu işten atmanın tedirginli­ğini de yaşamıştı. Bir kıdemli işçi, kendilerin­in yıllar içinde eriyen ücretlerin­e atıfta bulunarak, “Biz bunları yaşarken sendika neredeydi? Son sözleşmede patronları­n grev korkusunda­n bu kadar alabildik” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye