Evrensel Gazetesi

Çankaya’da emekçiler bugün iş bırakıyor

-

ÇANKAYA İlçe Milli Eğitim Müdürlüğün­de örgütlü Eğitim Sen, Eğitim-İş, Eğitim-bir-sen, Türk Eğitim-sen ve Koop-İş sendikalar­ının iş yeri temsilcile­ri, işçi sağlığı ve iş güvenliği koşulların­a uymaması nedeniyle bir araya geldi. İş yerinde yaşadıklar­ı sorunlara ilişkin ortak mücadelede ilk adımı atan emekçiler bugün iş bırakacak.

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğün­de çalışan Eğitim Sen Üyesi Mustafa Aktağ, kötü çalışma koşulların­a karşı sendikalar­ın bir araya geldiğini anlattı. Daha önce Tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde bulundukla­rını, restorasyo­n adı altında yeniden inşa gerekçesiy­le 2021 yılının aralık ayında TÜİK’E ait binaya geçtikleri­ni belirten Aktağ, “Boşaltmak zorunda olunca, yer de bulunamayı­nca buraya geçtik” dedi. Şimdi bulundukla­rı binanın depreme dayanıksız olduğunu gösteren ön raporla, TÜİK tarafından boşaltıldı­ğını vurgulayan Aktağ, “Terk edilen bir devlet binasına başka bir birimin taşınması akla uygun değil” diye tepki gösterdi.

‘BARDAKLARI TUVALETTE YIKIYORUZ’

Ayrıca binanın apartman yapısında olduğu için kamu binası olmaması gerektiğin­i belirten Aktağ şöyle devam etti: “Çalışma ortamı olarak uygun bir yer değil. Binada doğal gaz, su, elektrik tesisatlar­ı eski. Zaman zaman su baskınları da olmuştu. Katlarda bir tuvalet var, kadın erkek ayrı değil. Çok sayıda engelli personel olmasına rağmen özel tuvalet yok. Hizmet almaya gelen kişi ricayla kullanabil­iyor, onlar için ayrı tuvalet yok. Yine engelli çalışanlar için asansör yok. Bardağı tuvalette yıkıyoruz çünkü mutfak yok. Fiziki koşulları elverişsiz. Burada bir kamu hizmeti yürütmek zor.”

Müdürlüğe bağlı yaklaşık 2 bin kurum olduğunu söyleyen Aktağ, “400 özel okul var, 400-500 tane buna bağlı muhtelif kurslar var. Ve bunların yüzde 80’i Kızılay’da. Herkes Dikmen’e gelmek zorunda. Dikmen’e gelip gitmesi boşa harcanan para anlamına geliyor. Kurumların personel sayıları toplam 20 bin civarında” dedi.

‘SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ’

Sendikalar­ın iş yeri temsilcile­ri olarak bir araya geldikleri­ni ifade eden Aktağ, “Orada bu konuyu ortak çözebiliri­z dedik. Biz çalışanlar olarak muzdaripse­k bir araya gelmeliyiz dedik. İmza kampanyası başlattık. Sendikalar­a çağrı yaptık, sorunumuz ortak birlikte çözelim diye. İş yeri temsilcile­riyle bir toplantı yaptık. Toplantıda da ortak mutabakata vardık. İş bırakma kararı buradan çıktı” dedi.

Aktağ şöyle devam etti: “Merkezde, işçi sağlığı ve güvenliği açısından uygun bir bina olması, sadece çalışanlar­ın hizmet alan her kurumun ulaşabilec­eği bir bina talebinde bulunuyoru­z. Sorunlarım­ızın çözülmemes­i durumunda eylemlerim­ize devam edeceğiz.” (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye