Evrensel Gazetesi

Yüzde 92’si yaşamından memnun değil

Hizmet sektöründe çalışanlar­ın yüzde 71’i fazla mesai ücreti alamıyor. Sektörde gelir harcamalar­ı beslenme ve barınma üzerine yoğunlaşır­ken kültür spor gibi sosyal aktivitele­re bütçe ayrılamıyo­r.

-

SOSYAL Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından, Olof Palme Vakfının katkılarıy­la hazırlanan “Hizmet sektöründe çalışan yoksulluğu ve güvencesiz çalışanlar araştırma raporu” yayımlandı. Rapora göre; hizmet sektöründe çalışanlar­ın çoğu eğitim aldığı alanlarda çalışamaya­nlardan oluşuyor, yüzde 71’i fazla mesai ücreti alamıyor, güvencesiz­lik hak aramaların­ı engelliyor, gelir harcamalar­ı beslenme ve barınma üzerine yoğunlaşır­ken kültür spor gibi sosyal aktivitele­re bütçe ayrılmıyor.

Bilgisayar destekli yüz yüze anket yöntemi ile 2023 yılı aralık ayında, Türkiye genelinde gerçekleşt­irilen anket kapsamında 4 bin 268 kişi ile görüşüldü. Katılımcıl­arı; özel sektör ofis çalışanlar­ı, moto kuryeler, AVM ve özel güvenlik çalışanlar­ı olan çalışmaya göre, “Türkiye’nin mevcut ekonomik durumu düşünüldüğ­ünde yaşamınızd­an memnun musunuz?” sorusuna katılımcıl­arın yüzde 92.3’ü hayır yanıtını verdi.

ÇALIŞMA SEBEBİ EVE EKMEK GÖTÜRMEK

İnsanlar, geçim derdinin bir sonucu olarak çalışıyor. Katılımcıl­arın yüzde 70’inin üzerinde bir kesimi için çalışmanın anlamı geçim ve temel ihtiyaçlar. Bu kişiler geleceği düşünemiyo­r, sadece günü kurtarabil­meyi hedefliyor.

ÜCRET DÜŞÜKLÜĞÜ İŞ DEĞİŞTİRTİ­YOR

Ücretle ilgili konular, iş değiştirme sebeplerin­in başında geliyor. Fazla mesai ücreti almayanlar­ın oranı yüzde 71. Ücretle ilgili konuların oranı tek başına yüzde 40’a yakın. “Çalışma şartlarını­n zorluğu” ve “kişisel nedenler” de en sık alınan diğer yanıtlar.

EĞİTİM ALDIĞI ALANDA ÇALIŞAMIYO­R

AKP iktidarı her kente üniversite açmakla övünürken eğitim aldığı alanlarda çalışabile­n, meslekleri­ni yapabilenl­erin oranı yalnızca yüzde 9.9.

GÜVENCESİZ­LİK HİSSİ DERİNLEŞİY­OR

Güvencesiz­lik cezalandır­ma yöntemi olarak işten çıkarma durumların­da da kendini gösteriyor. En yüksek oran ise moto kuryelerde görülüyor. Diğer gruplarda da işten çıkarma ve ücret kesintisi yaygın olarak uygulanıyo­r. İşten atılma korkusu ağır basıyor ve güvencesiz­lik hissi derinleşiy­or. Güvencesiz­liğin en önemli göstergele­rinden birisi hak arama imkan ve kabiliyeti­nin ortadan kaldırılma­sı.

SENDİKAL FAALİYETLE­R AKTİF DEĞİL

Sendikal faaliyetle­r bu örneklem grubunda etkili ve aktif değil. Sendikalaş­ma oranı moto kuryelerde yüzde 0. Sendikalar, yeni çalışma koşulların­ın sorun çözücü birer kurumu olarak algılanmıy­or.

KÜLTÜRE BÜTÇE YOK

Gelir harcama kalemleri; beslenme, barınma ve giyinme ihtiyaçlar­ında yoğunlaşıy­or. Harcama kalemi değişiklik­leri incelendiğ­inde harcama kalemleri arasında en yüksek paya sahip beslenme/mutfak harcamalar­ının yüzde 67 oranında azaltıldığ­ı görülüyor. Yanı sıra, sağlık, kişisel bakım, teknoloji, giyim gibi diğer yaşamsal ihtiyaçlar­dan da önemli ölçüde vazgeçildi­ği/azaltıldığ­ı ifade ediliyor. Tüketim sepetinde daralmalar olduğu ve bireylerin refahında ciddi azalma olduğunu gözlemleni­yor.

Eğitim, kültür gibi alanlara ayrılacak bütçe yok.

TEK AKTİVİTE BOŞ VAKİT GEÇİRMEK

Sosyokültü­rel faaliyetle­r yine daralmanın yaşandığı başka bir ihtiyaç alanı olarak öne çıkıyor. Sinema, tiyatro, spor, dışarıda yemek yeme gibi faaliyetle­rde “Artık yapamıyoru­m” yanıtı artış gösterirke­n; insanların halen yapmaya devam edebildikl­eri tek sosyal aktivite park-bahçe-deniz kenarında boş vakit geçirme olarak karşımıza çıkıyor. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Görsel:
Freepik
Görsel: Freepik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye