Evrensel Gazetesi

Gıda fiyatları ocak ayında yüzde 6.1 arttı

-

DÜNYA genelinde düşmeye devam eden gıda fiyatları Türkiye’de ise 44 aydır ara vermeden artıyor. Bu yıl ocak ayında gıda fiyatların­da bir önceki aya göre yüzde 6.1 oranında artış yaşandı. Gıda fiyatların­daki yıllık artış ise yüzde 96.5 olarak gerçekleşt­i.

Birleşik Kamu-İş Konfederas­yonunun ARGE birimi KAMUAR, halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinde­n oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığ­ı gıda fiyatları endeksinin ocak sonuçların­ı açıkladı.

YOKSULLARI­N HARCAMASIN­IN YÜZDE 35.8’İ GIDA

TÜİK’IN en son açıkladığı tüketim harcamalar­ıyla ilgili istatistik­lere göre en zengin yüzde 20’lik kesim tüketim harcamalar­ının yüzde 16.6’sını, en yoksul yüzde 20’lik kesim ise yüzde 35.8’ini gıda için yapıyor. KAMUAR tarafından yapılan değerlendi­rmede, “Dolayısıyl­a gıda fiyatların­da Türkiye’de son 44 aydır yaşanan kesintisiz artış en fazla sabit gelirli ve yoksul kesimleri etkiliyor. Açıklanan enflasyon bu nedenle bu kesimin gerçek hayatta yaşadığı enflasyonu tam olarak yansıtmıyo­r. Zira TÜİK enflasyonu hesaplarke­n gıda harcamalar­ının ağırlığını yaklaşık yüzde 25 olarak esas alıyor” denildi.

Türkiye’nin, enflasyon sarmalına sürüklendi­ği belirtilen rapora göre eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları yüzde 611 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için vatandaşla­r bu yıl ocak ayında 711 lira ödemek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO bu ay başında yaptığı açıklamada 2023 yılında dünya gıda fiyatların­ın yüzde 10 oranında düştüğünü bildirmişt­i.

AYLIK FİYAT ARTIŞI

Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları ocakta bir önceki aya göre ortalama yüzde 7.3 oranında artarken, et ve balık grubu fiyatların­da yüzde 4.8 artış kaydedildi. Et ve balık fiyatların­da yaşanan yıllık artış ise yüzde 107.2 oldu. Ocakta önceki aya göre süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu harcamalar­ı yüzde 0.2 artarken, yağ fiyatların­daki artış yüzde 7.7 olarak gerçekleşt­i.

Ocakta bakliyat fiyatları yüzde 3.7, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri işlenmiş gıda maddelerin­den oluşan diğer gıda fiyatları ise yüzde 0.7 oranında azaldı. Ocak 2024 sonu itibarıyla son 12 aylık ortalama gıda fiyatları ise bir önceki 12 aylık ortalama fiyatlara göre yüzde 101.1 arttı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Kübra Kırımlı/evrensel
Fotoğraf: Kübra Kırımlı/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye