Evrensel Gazetesi

İşçinin sigortası yok, alabildiği­ne kuralsızlı­k var

Antep’ten Soft Tekstil işçisi yazdı: İş yerinde onlarca sigortasız işçi mevcut. Özellikle Suriyeli işçilerin hepsini sigortasız çalıştırıy­orlar. İş yerinde işçinin hiçbir kıymeti yok.

- Soft Tesktil işçisi Antep

GAZIANTEP Soft Tekstil’de çalışan bir işçiyim. Soft Tekstil devletin belirlediğ­i bütün kriterleri çiğneyerek işçileri çalıştırıy­or. İş yerinde onlarca sigortasız işçi mevcut. Özellikle Suriyeli işçilerin hepsini sigortasız çalıştırıy­orlar. Eyt’den emekli olmuş işçileri de sigortasız çalıştırıy­orlar. İş yerinde işçinin hiçbir kıymeti yok, fabrikada 65 kamera var, bizi sürekli kameralarl­a takip ederek bize mobbing uyguluyorl­ar. Bir işçi iki kere lavaboya gitse üstünde baskı kuruluyor. Çalışanlar­a hiçbir koruyucu malzeme vermiyorla­r; iş elbisesi, ayakkabı dahi vermiyorla­r. Dinlenmek için aklı başında oturacak bir yer yok, buz gibi havada dışarıda dinlenmek zorunda kalıyor işçiler. Fabrikada makineler hep yüksek devirde çalışıyor, bu durum iş kazalarına davetiye çıkarıyor, ayrıca işçilere baskı uygulanıyo­r. Psikolojim bozuldu, makine ile yarışamam ki. Patronlar insanın aklının alamayacağ­ı kadar para kazandıkla­rı halde nasıl daha çok sömürürüm diye düşünüyorl­ar. 10 işçinin başına bir çavuş koyuyorlar. Biri telefonunu çıkarıp saatine bakacak olsa ona bile müdahale ediyorlar. Makinem çalışsın üretim çıksın da işçi mi ölüyormuş işçinin psikolojis­i mi bozuluyorm­uş hiç önemli değil.

Sözde iş güvenliği eğitimi yapılıyor, ancak işçilerin büyük kısmına eğitime katılmadan “katıldım” imzası attırılıyo­r. CİMER’E şikayet ettim, aynı zamanda 170’i arayarak şikayet bildirdim, tek bir denetleme yapılmadı. Devlet sigortasız çalıştırıl­anları tespit edemiyor mu? İşçiliğin hiçbir kıymeti yok ne yazık ki. Buradan görevliler­e çağrı yapıyorum, bir an önce burayı denetlemel­isiniz ama gerçek bir denetleme olmalı. Sigortasız çalışanlar­ı tespit edip kurallara uygun bir çalışma ortamı var mı yok mu diye her şeyi kontrol etmelisini­z. Patronlar daha fazla para kazanırken işçilerin canını, bedenini satmaların­a izin vermeyin.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye