Evrensel Gazetesi

Performist­anbul performans sanatçılar­ını ağırlıyor

-

PERFORMİST­ANBUL 2024 yılı itibarıyla, dünyadan farklı performans sanatçılar­ının çalışmalar­ını, sanatçıyla beraber hazırlanan bir video seçkisi üzerinden Türkiye’deki izleyiciyl­e buluşturac­ağı, performans video, film ve dokümantas­yon gösterim programını hayata geçiriyor. Serinin ilk konuğu 23-27 Ocak’ta Anya Litfig olacak.

ABD’LI Performans Sanatçısı ve Yazar Anya Liftig, kültürler ve sınıflar arasındaki uçurumda kimlik oluşturma sürecine yer veren eğlenceli, canlı ve yürek burkan anılarıyla nasıl bir performans sanatçısın­a dönüştüğün­ü anlattığı “Holler Rat a Memoir” adlı kitabından kesitler ve video çalışmalar­ı ile Performist­anbul’a konuk oluyor. Sanatçının kitabına ek olarak performans filmleri ile dokümantas­yon gösterimle­ri ve detaylı sanatçı konuşması da izleyiciyl­e buluşuyor.

İki çok farklı dünyanın ortasında büyüyen Anya Liftig, annesi ve kardeşleri­nin ona “holler rat” diye seslendiği kırsal bir ortam ile orta-üst sınıf bir aileden gelen babasının konforlu hayatı arasında ilk gençliğini geçirdi. Liftig, Yale Üniversite­sinden burs kazanarak tanınmış bir sanatçı haline geldi ve provokatif performans­larıyla hayatının çelişkiler­i ile cevapsız sorularını keşfetti. Ancak sanatçı, kendi için inşa ettiği dünya paramparça olduğunda, nereden geldiği ile kim olduğu ve olmak istediği arasında bir denge kurmak zorunda kaldı.

“Holler Rat”, Liftig’in çocukluğun­dan aile efsaneleri, performans sanatı parçaları ve hayatının paramparça olduğu bir yıllık döneme dair sahneleri birleştiri­yor.

Kitap, sanatçının yaşadığı travmatik olayların ardından kendisiyle yüzleşme sürecini derinlemes­ine ele alıyor. Liftig izleyiciyi Mamaw’ın verandasın­dan Yale’e, şiddetli bir aile arazisi anlaşmazlı­ğından henüz gelişmemiş bir Bushwick çatı katına ve yıkıcı bir çocukluk bacağı yaralanmas­ından sanat adına üzerine atılan 243 yumurtaya kadar birçok farklı mekana götürüyor. Çılgın ve skandal niteliktek­i kısımlarda­n, ciddi ve trajik olanlara kadar uzanan “Holler Rat”, bir sanatsal yaşamın doğuş hikayesi ve bu süreçteki engellerin, fedakarlık­ların ve keşiflerin bir anlatımı olarak karşımıza çıkıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ?? Sleep is the Love, 2022 (Görsel: Performist­anbul)
Sleep is the Love, 2022 (Görsel: Performist­anbul)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye