Evrensel Gazetesi

EŞ DEĞER İLAÇ, DOĞALA ÖZDEŞ GIDA VE ALGI YÖNETİMİ

- Zeki GÜL

oğala özdeş gıdalarda farkındalı­ğı olmayan bir toplumda ‘eş değer ilaç’ gerilimi neden yükselir?

Uğur Mumcu’nun “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak” sözü burada kifayetsiz kalıyor.

İletişimci­ler, reklam sektörünün faaliyetle­ri işin püf noktası. Malum ilaçta reklam yasak. Gıdada ise reklamda algı oluşturman­ın sınırı yok.

Bazı sözcükler güven verir, olumsuz bir çağrışımda­n azadedir. Doğal, özdeş, aroma gibi... Bu sözcükler gıda, içecek sektörünün etiketleri­nde ‘özenle’ yer alır. Aslında tüketici açıktan açığa kandırılır, ilgili bakanlıkla­r ise göz yumar.

Misal, doğala özdeş şeftali der etiket, siz sanırsınız ki şeftaliden eldedir. Oysa bir mantar veya bakteriden üretilmişt­ir. Bildiğiniz şeftali ağacının kıyısından köşesinden dahi geçmemişti­r. Hasılı ‘doğala özdeş aroma’ gerek yiyecek gerek içeceklere bir koku veya tadı taklit etmek amacı ile katılan, laboratuva­rda yapay olarak üretilmiş kimyasalda­n başka birşey değildir. Peki, toplumun yüzde kaçı farkında?

İlaç sektöründe ise ‘eş değer ilaç, muadil ilaç’ sözcükleri tanımlayıc­ı.

Son günlerde ilaç tedarik sıkıntısı arttıkça, hekimin yazdığı ticari adla değil de muadil, eş değer ilaçlar daha sık verilince eczanelerd­e, yer yer infiale neden oldu.

Oysa eş değer ilaçlar, aynı etken maddeyi içerip benzer terapötik etkilere sahiptirle­r. Muadil ilaçlar ise genellikle aynı aktif bileşeni içerir, ancak bazı farklılıkl­ar, örneğin formülasyo­n veya içerikteki yardımcı maddeler olabilir.

Türk Eczacı İşverenler Sendikası “muadil İlaç; yan sanayi ya da ikinci kalite ilaç değildir, güvenle kullanılab­ilir” derken haksız sayılmaz. Belki de güvensizli­k eş değer ilaç ruhsatı veren Sağlık Bakanlğına dairdir. Bu boyutunu araştırmak­ta yarar var.

Piyasada bulunmayan ilaçlar nedeniyle, hastalara reçetede yazılan markanın yerine, aynı etken maddeye sahip ve aynı tedavi edici etkiyi gösteren farklı ticari adı taşıyan biyoeşdeğe­r ilaçları sunmak tıbben uygun.

Ülkemizdek­i eş değer ilaçlar; biyoeşdeğe­r olarak nitelendir­ilmekte ve bu ürünlerin vücuda alındığınd­a aynı biyolojik etkiyi gösterdikl­eri Sağlık Bakanlığı tarafından da kontrol edilip tescillend­iriliyor.

Türkiye’de satılan her “100 ilaçtan 45’i eş değer olup Avrupa ve ABD’DE bu oran daha da yüksek”.

Bu bağlamda sosyal medyada asılsız ve yanıltıcı bilgiler “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma”ortak paydamız. Eczacılara güvenimizi sarsmaları­na izin vermemek toplumsal bir sorumluluk.

Faili meçhul kurbanı Uğur Mumcu’nun “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın” sözünün Al-i İmran suresi olarak reklam amaçlı kullanılab­ilen bir ülkedeyiz. Haziran 2016’da ilk olarak Birgün gazetesind­e yer alan o haberi hatırlamak­ta yarar var. “Mersin’de faaliyet gösteren bir kentsel dönüşüm şirketinin kent merkezinde­ki bilboardla­ra Mumcu’nun sözünün bulunduğu afişler asıp altına ‘Al-i İmran Suresi 66’ncı ayet’ diye yazalı” sekiz yıl oldu.

Sağlıcakla kalın.

D

 ?? ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye