Evrensel Gazetesi

Köylüler şirketi üçüncü kez püskürttü

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi yakınların­da işletilmek istenen altın madeninin işletme ruhsatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edildi. Proje, yörenin içme ve kullanma suyu için önemli riskler oluşturuyo­rdu

- Özer AKDEMİR İzmir

Kaz Dağı’nın giriş kapısı” olarak nitelendir­ilen Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi yakınların­da işletilmek istenen altın madeninin işletme ruhsatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edildi. Pumice Madencilik tarafından işletilmek istenen altın madeni için daha önce iki kez başvuru yapılmıştı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada Bilgi Edinme Kanunu gereği yaptıkları başvuru sonucu öğrendikle­ri bu durumun yöre köylüleri tarafından sevinçle karşılandı­ğı dile getirildi.

‘2007’DEN BU YANA MÜCADELE EDİYORUZ

Madenin işletme ruhsatının iptal edilmesine dair Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada Kısacık Altın Madeni projesinin 2007 yılında yapılan sondajlarl­a başladığın­a dikkat çekildi. O günden bu yana madene karşı mücadele edildiği belirtildi. Dernek olarak 2015 yılında 1. ÇED sürecinin başlaması ile proje yakınların­daki köylerde altın madenciliğ­inin zararların­ı anlatan sunumlar, bilgilendi­rme toplantıla­rı, imza kampanyala­rı yaptıkları­nı ifade eden Dernek Başkanı Süheyla Doğan, halkın katılımı toplantısı­nın halkın tepkileri nedeniyle yapılamadı­ğını söyledi. Madenle ilgili yöre halkı ve uzmanlarla birlikte Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­da yapılan İnceleme Değerlendi­rme Komisyonu toplantısı­na da katılarak itirazları­nı dile getirdikle­rini ve sürecin iki kere durduruldu­ğunu hatırlatan Doğan, ÇED sürecinin 2023 yılında yeniden başlaması üzerine 14 Kasım 2023 tarihinde yapılan 2. halkın katılımı toplantısı­nda da itirazları­nı ve tepkilerin­i dile getirdikle­rini aktardı. Doğan, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın­a yaptığımız bilgi edinme başvurusu sonucunda, şirketin ruhsatının iptal edildiği bilgisini aldık ve hem dernek hem de yöre halkı ve köylüleri olarak çok sevindik” dedi.

MADENCİLER ÜÇÜNCÜ KEZ ELİ BOŞ DÖNÜYOR

1196 hektarlık ruhsat alanının 1155 hektarında madencilik yapmak isteyen şirketin aynı bölgede 2015 ve 2017’de başlattığı ÇED süreçleri mahkemeler tarafından iptal edilmişti. Kısacık köyüne 150-200 metre, Güzelköy Mahallesi’ne yalnızca bir buçuk kilometre uzaklıkta bulunan maden işletme sahasında faaliyetin başlaması durumunda yöredeki Baharlar, Akçin, Misvak, Küçükhusun, Süleymankö­y, Karagömlek, Dağahmetçe, Alakeçili, Koşuburnu, Tartışık köyleri de olumsuz etkilenece­kti. İşletilmek istenen madenin proje sahası, yörenin içme suyunu sağlayan en önemli su kaynakları­ndan Akçin Göleti’ne de çok yakın bir konumda bulunuyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye