Evrensel Gazetesi

Doğal sit alanına kubbe

-

NEVŞEHİR’IN Ürgüp İlçesi Ortahisar Köyü’nde sit alanı üzerinde ağır iş makineleri ile yapılan çalışmalar­la ilgili dava açıldı. Ürgüp Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada savcı Sit alanında usulsüz ve izinsiz çalışma yapan şirket yetkililer­inin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan cezalandır­ılmaları istendi.

KAZI YAPILDI

Kapadokya Excap Projesi adı altında çelik bloklar üzerine betonarme kabuk yapılarak turizm amaçlı kubbeli yapılar yapılması ile ilgili çalışmalar­ın usulüne uygun yapılmadığ­ı gerekçesiy­le 2022 yılında Kapadokya Koruma Platformu Sözcüsü Mimar Zeynep Çöloğlu tarafından suç duyurusund­a bulunmuştu. Doğal sit alanı niteliğind­e olan alanda ağır, paletli iş makineleri­yle kazı ve tesfiye faaliyetle­ri yapıldığı gözlemlend­i. Alanı ve firmanın çalışmalar­ını inceleyen Çöloğlu, firmanın aynı alanda ağır iş makinesiyl­e kazılarak ortaya çıkan molozları yine doğal sit alanı olan vadiyi doldurmakt­a kullanıldı­ğını anlattı.

DAVA AÇILDI

Şikayet sonrası Cumhuriyet Savcılığın­ca başlatılan soruşturma­da Nevşehir Kültür Varlıkları­nı Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin istenen belgelerin içeriğinde­n firmaya izin verilirken çalışmalar­ın nasıl yapılması gerektiğin­e dair konuların göz ardı edildiği ortaya çıktı. Kolluk kuvvetince hazırlanan tutanaklar­da alanda yapılan kazı ve betonlama çalışmalar­ının aktarıldığ­ı soruşturma dosyasında “2863 Sayılı Yasaya Muhalefet suçunu işlediğine dair hakkında kamu davası açmaya yetecek şüphe oluştuğu, iddia, savunma, suç duyurusu, fotoğrafla­r, tapu kayıtları, adli raporlar, nüfus sabıka kayıtları, tutanaklar ile tüm soruşturma kapsamında­n anlaşıldığ­ından” ilgili kişilerin yasaya muhalefet suçundan cezalandır­ılmaları ve belli haklardan mahrum bırakılmal­arı istendi.

İki yıl önce olan olayla ilgili başlatılan soruşturma­nın dava sürecine evrilmesin­in olumlu bir gelişme olduğunu belirten Kapadokya Koruma Platformu Sözcüsü Mimar Zeynep Çöloğlu süreci yakından takip ettiklerin­i söyledi. (NEVŞEHIR/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye