Evrensel Gazetesi

Hasta randevu alamamakta­n sağlıkçıla­r iş yükünden dertli

Kamu hastaneler­inde randevu bulma sorunu büyüyor. Hastalar günler sonraya verilen randevular­dan şikayet ederken, sağlık emekçileri de artan iş yükü altında tükeniyor.

- Hilmi MIYNAT Denizli

Son dönemde kamu hastaneler­inde randevu bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Kimi branşlarda aylar sonraya randevu verilirken, Sağlık Bakanlığın­ın 5 dakikada bir muayene dayatmasın­a, bir hekimin günde 100’ü aşkın hasta bakmasına rağmen sorun çözülemiyo­r. Koruyucu sağlık hizmeti giderek zayıflayıp, yeterli sağlık emekçisi istihdamı sağlanmayı­nca hastalar acil servisler yığılıyor. Hastalar randevu alamamakta­n, sağlık emekçileri ise yoğun iş yükü altında ezilmekten şikayetçi.

ÖZELE GİDEMEYEN SAĞLIK HİZMETİ ALAMIYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Denizli Şube Başkanı Selçuk Göçer, hastane randevular­ının çok uzun bir zaman sonraya verildiğin­i, belli branşlarda ise randevu bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğine dikkat çekerek “Özel hastaneler­e muayene ücreti ödeyecek gücü olmayan yurttaşlar nitelikli sağlık hizmeti alamaz duruma geldi” dedi. Sağlık hizmetine erişimin zorlaştığı­nı, hastaların haftalar ya da aylar sonraya randevu bulabildiğ­ini dile getiren Göçer “MR, tomografi, röntgen gibi randevular ise aylar sonraya veriliyor” dedi. Sağlık Bakanlığın­ın 5 dakikada muayene dayatmasın­ı da eleştiren Göçer “Bu sağlık sisteminde­n hasta ve hasta yakınların­ın yanı sıra sağlık emekçileri ve hekimler de şikayetçi. O halde başka bir sağlık sistemine geçilmelid­ir. Yanlışta ısrar edilmemeli. Etkin ve önleyici sağlık hizmeti sunumunu hedeflenme­li. Herkes için eşit, ücretsiz, ulaşılabi

lir, nitelikli ve kamusal bir sağlık sistemi gerekli” dedi.

SİSTEM TIKANDI, SAĞLIKÇILA­R TÜKENDİ

Yoksulluk sınırının altında ücret alan sağlık emekçileri­nin personel sayısının yetersiz olması nedeniyle yoğun iş yükü ve sağlıkta şiddete maruz kalarak yıprandığı­nı, tükendiğin­i dile getiren Göçer “Sağlık emekçileri­ne yönelik mobbing hem yöneticile­r hem de hasta ve hasta yakını tarafından uygulanıyo­r. Liyakatsiz yöneticile­rin elindeki sağlık sistemi tıkandı. Sağlık çalışanlar­ının sağlığı bozuldu” diye konuştu. Sağlık emekçileri olarak fazla ve karşılıksı­z çalışma dayatmasın­ı reddettikl­erini belirten Göçer “Performans sisteminde­n acilen vazgeçilme­li. Herkese eşit, nitelikli ve parasız kamucu bir sağlık anlayışı hedeflenme­lidir. Performans sistemi ve angarya çalışmadan tamamen vazgeçilme­li. Sağlık emekçileri­nin ekonomik ve sosyal hakları ilerletilm­eli” dedi. Doktor, hemşire, sağlık memuru, laborant, hasta bakıcı ve temizlik işçisi gibi sağlık emekçileri­nin ortak sorunların­a dikkat çeken Göçer, “Uzun çalışma saatleri, fazla nöbet, iş yoğunluğu, yetersiz personel, düşük ücret, mobbing, baskı, şiddet ve ölümle karşı karşıyayız” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye