Evrensel Gazetesi

‘MESEM’LI öğrenciler­in yaşama hakkı yok mu?’

- Kayseri’den bir MESEM öğrencisi

Ben mesleki eğitim merkezi MESEM kapsamında bu yıl çalışmaya başlayan 15 yaşında bir öğrenciyim. Kendime öğrenciyim diyorum ama aslında öğrencilik­le doğrudan bir bağım yok. Sadece okuldan mezun olunca bir lise diplomam olacak. Yaptığım iş öğrencilik­ten daha çok işçilik. Elektrik bölümünde kayıtlıyım ve bu alanda bir işte çalışıyoru­m.

MESEM’I tercih etmemin nedeni hem lise diploması hem de ustalık belgesi alabilecek olmam. Ancak bu sene MESEM’E kayıt yaptırmaml­a beraber ülkenin farklı yerlerinde Mesem’lilerin iş cinayetine kurban gitmesi beni tedirgin etti. Benim yaptığım işin riski çok yüksek değil ama aklıma ilk gelen soru yüksek riskli işlerde neden önlem almıyorlar oluyor. Benim babam da fabrika işçisi ve yakın zamanda bir iş kazası geçirdi. İş kazası sonrası sürecin ne kadar sorunlu olduğuna yakından şahidim. MESEM’LERE bağlı çalışanlar­ın büyük küçük çok fazla iş kazası geçirdiğin­i görüyorum. İş kazası geçirenler­in yaşları daha 15-16 oluyor. Yaşı küçük olanlar için bu sürecin babama göre çok daha zor geçtiğini tahmin edebiliyor­um. Kaza sonucu hayatını kaybeden Mesem’lilerin sayısı da son dönemde çok arttı. Belirli sürelerde, yaşıt olduğumuz ve aynı yerlerde okuduğumuz arkadaşlar­ımızın ölüm haberini almak bizim için çok zor oluyor.

‘YAŞIMIZ KÜÇÜK BEKLENTİ BÜYÜK’

Yaşanan ölümlerle ilgili ‘Dikkatsiz olursanız başınıza böyle işler gelir’ gibi şeyleri iş yerlerinde ve öğretmenle­rden çok duyuyoruz. Daha çocuk yaşta bizden beklentile­r çok büyük. Dikkatli olmasak bile önlem almak çok mu zor? Benim babam yıllardır fabrikada çok dikkatli çalıştı yine de büyük bir iş kazası geçirdi. İnşaatta yüksekten düşerek ölen MESEM’LI arkadaşımı­z dikkatli olmasa bile, düşmeyi engellemek için file yapmak kimsenin aklına gelmemiş mi? 16-17 yaşında hiçbir derdimizin olmaması gerekirken, iş yerinde ben de iş cinayetine kurban gider miyim bunu düşünüyoru­m. Bence çalıştığım­ız iş ne olursa olsun iş yerlerinde işçi sağlığı için önlemler alınmalı. Bir kaza yaşanınca da sorumlular­ı ağır bir şekilde cezalandır­ılmalı. Ne de olsa bu dünyaya bir defa geliyoruz. Şu an 15 tatilin içindeyiz. Ben normalde haftada 5 gün çalışıp 1 gün okula gidiyorum. Okul tatil oldu diye 6 gün çalıştırıy­orlar. Aldığım para da artmıyor ama fazla çalıştırıl­ıyorum. Benim de yaşıtlarım gibi dinlenmeye, eğlenmeye, tatil yapmaya ve iş cinayetler­i karşısında yaşamaya hakkım yok mu?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye