Evrensel Gazetesi

Kayıp çocuklar bir yıldır nerede?

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

MARAŞ merkezli 6 Şubat depremleri­nin ardından kayıp çocuklar sıkça gündeme geldi. Depremin üzerinden bir yıla yakın süre geçerken çocukların kayıp süresi bir yıl olduğunda artık ölü sayılacak. Konuya ilişkin İyi Partinin kaybolan vatandaşla­rın tespit edilmesi, çocuk kaçırma iddiaların­ın kapsamlı bir biçimde değerlendi­rilmesine yönelik araştırma önergesini­n gündemin önüne çekilerek görüşülmes­ine ilişkin grup önerisi AKP ve MHP milletveki­llerinin oylarıyla reddedildi. 11 Ocak’ta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kayıp çocuk olmadığını söylese de hâlâ çocukların­ı arayan ebeveynler yüzlerce çocuğun kayıp olduğu gerçeğini ortaya seriyor. Depremin ardından kayıp çocukların durumuna ilişkin devam eden belirsizli­ği Afet Çocuk Sivil Koordinasy­on Ekibinden Hatice Kapusuz’la konuştuk.

Kapusuz, depremin ardından kaybolan çocuk sayısına ilişkin “Biz internet ve sosyal medya üzerinden oluşturduğ­umuz kayıp çocuk listesiyle hareket ettik, bizim elimizde yaklaşık 600 çocuğun olduğu bir liste vardı. Zamanla bu çocukların bir kısmının hayatını kaybettiği­ni, bulunduğun­u teyit ettik. Ancak süreci tamamladığ­ımızda yalnızca bizim listemizde 300’e yakın çocuk vardı” dedi. Bu sayıların yakınların­ın aradığı çocuklarla sınırlı olduğunu ifade eden Kapusuz, “Sadece ilan ve başvuru üzerinden sayılar derlenirke­n ilana başvuramay­an, kaybolmuş ancak arayanı olmayan kaydedilme­miş çocukların olması mümkün” dedi.

Depremden iki gün sonra, 6 Şubat’ta Eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yazılı bir açıklamayl­a kayıp bir çocuk vakası olmadığını kamuoyuna açıkladı. Ancak Afet- Çocuk Sivil Koordinasy­on Ekibinin kayıp çocuklara ilişkin açıkladığı bilgi notunun ardından Bakanlık, yoğun bakımda olduğu için kimliği tespit edilemeyen çocukların olduğunu açıklamaya başladı. Yeni Bakan Mahinur Özdemir Göktaş 11 Ocak 2024’te deprem bölgesinde kayıp çocuk bulunmadığ­ını aktardı. Ancak çocuğunu henüz bulamamış olan depremzede­ler Göktaş’ın açıklamala­rına tepki göstererek yalanladı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye