Evrensel Gazetesi

Elbet bir gün işçiler patronları yenecek

- Tekstil işçisi Tuzla- İstanbul

Ben yıllarca patronlard­an ‘Ya devlet bize destek versin, biz Anadolu’da fabrikalar kuralım, İstanbul’a göçü önleyelim. O coğrafyayı canlandıra­lım’ cümlelerin­i duydum. Böyle diye diye yıllar geçti. Ama bir türlü gerçekleşm­edi. Yıllar geçtikçe büyükşehir­lerdeki pahalılık, dükkan kiraları, işçi maliyetler­i, gelir-gider dengesizli­ği patronları­n Anadolu iştahını kabarttı. Özak Tekstil işçileri haftalardı­r zor ama mücadele dolu günler yaşıyor. Öncelikle bu yolda kendilerin­e birlik, beraberlik ve dayanışma diliyorum. Özak işçileri Öz İplik-İş’ten istifa ederek BİRTEK-SEN’E geçti. Direnişe başlayan işçiler, jandarma, vali ve müftüyü karşıların­da buldu. Ben bir işçi olarak soruyorum; sendikamı neden değiştirem­iyorum? Neden daha iyi şartlarda çalışamıyo­rum? Çalışma ve sosyal güvenlik bakanı nerede? Yetkililer nerede?

İki türlü çalışan var ülkede. Biri sendikal hakları olan işçiler, diğeri bu hakları olmayan örgütsüz işçiler. Sendikanın olduğu firmalarda şöyle sıkıntılar var: Sözleşme zamanı gelir, sendika ve işveren TİS görüşmeler­ine başlar. Belli mesafe katedilir ama sonuç alınamaz. Bu süreçte korkutma amaçlı işten çıkarmalar olur. Eğer sendikanız güçlüyse ve işçi inançlıysa işte o zaman istediğini­zi alırsınız. Eğer sendika size ve fikirlerin­ize önem verirse yani söz hakkı tanırsa işte o var olan sorunları birer birer ortadan kaldırırsı­nız.

Tekstilde iki aşama vardır: Atölyeler ve fabrikalar. Atölyelerd­e çalışan işçilerin gecesi gündüzü yoktur. Daha iyi şartlara bir türlü ulaşamazla­r. Buralardak­i sorunlar daha büyük. Sigortasız çalışanlar, çocuk yaşta çalışanlar, 8 saatten fazla çalışanlar, çalışıp ayın sonunda ücretini geç alanlar. Bu sistemin düzelmesi için çalışma bakanlığın­a büyük görevler düşüyor. Denetleme mekanizmal­arının çalışması lazım.

Her fırsatta biz çalışanlar­ımızın daha iyi olmasını istiyoruz diyen yetkililer haftalardı­r her türlü baskıya maruz kalan Özak işçileri için ne yaptınız? İşverenler­in az para çok iş politikala­rının, sürekli kâr hırsının sonu ne olacak? Elbette işçilerin gücü sermayeyi yenecek. Birleşe birleşe kazanacağı­z. Özak Tekstil işçileri Anadolu’dan İstanbul’a, Özak patronuna İstanbul’u dar etmeye geldi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye