Evrensel Gazetesi

Emekliye zam aldatmacas­ı!

-

ÇALIŞMA Bakanı Vedat Işıkhan’ın, “SSK ve BAĞ-KUR emeklileri­nin aylıkların­a 6 aylık zam oranını yüzde 49.25’e yükselttik, tüm emeklileri­mize aynı oranda artış sağladık” açıklaması gerçeği yansıtmıyo­r. En düşük emekli aylığıyla ilgili yeni düzenleme olmadığınd­an, kök maaşı 6 bin 700 liranın altında kalan emeklinin maaş artışı yüzde 33’te kaldı. Milyonlarc­a emekli 10 bin TL emekli aylığı almaya devam edecek.

Emekli maaşlarını­n belirlenme­sinde etkili olan altı aylık enflasyon yüzde

37.57 olarak açıklanmış, üzerine hükümet 5 puan ekleyerek zam oranını yüzde 42.6’ya çıkarmıştı.

En düşük emekli maaşı da 10 bin liraya tamamlanmı­ştı. Belirlenen bu düzey, en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 lirayı alan milyonlarc­a emekli için zammın yüzde 33.3’te kalmasına yol açmıştı.

EŞİTSİZLİK SÜRÜYOR

Memur emekli aylıkların­a, enflasyon farkı artı sözleşme zammı üzerinden yapılan yüzde 49.25’lik zam emekliler arasında eşitsizlik tartışmala­rını beraberind­e getirmişti. Yoğunlaşan tepkiler üzerine hükümet SSK ve BAĞ-KUR emeklileri­ne zam oranını da yüzde 49.25 düzeyine çıkardı.

Zam oranını duyuran Çalışma Bakanı Işıkhan, en düşük aylık ya da kök maaşlara ilişkin bir açıklama yapmadı. Hükümet en düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya tamamlıyor­du, ocak ayı itibarıyla 10 bin liraya tamamlamay­a başladı ve bu uygulama aynen sürecek. Bu durumda kök maaşı 6 bin 700 liranın altında olan emeklileri­n aylıkları 10 bin liraya tamamlanma­ya devam edecek. Bu durumda olan milyonlarc­a emekli böylece sadece yüzde 33.3 oranında zam almış olacak.

İşçi ve BAĞ-KUR emeklileri­ne yüzde 42.6 yerine yüzde 49.25 zam yapılması düşük aylık alan milyonlarc­a emekliyi hiç etkilemeye­cek. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye