Evrensel Gazetesi

Emperyalis­t plana onay

İsveç’in NATO üyeliğine onay TBMM’DEN geçti. NATO’NUN Rusya-çin karşısında emperyalis­t yayılma stratejisi­ne verilen desteğe ve iktidarın bu süreci kendi çıkarları için pazarlığa çevirmesi tepki topladı.

-

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne (NATO) başvuru yapan İsveç’in birliğe katılımı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Oylamada EMEP, TİP, Saadet Partisi, DEM Parti, HÜDA PAR, Yeniden Refah Partisi ve İyi Parti milletveki­lleri “hayır” dedi. CHP, AKP ve MHP protokole “evet” oyu verdi. Oy kullanan 346 milletveki­linden 287’si kabul oyu, 55’i ret oyu verdi. 4 vekil çekimser yönde oy kullandı.

İsveç’in PKK ve Gülenciler­e destek olduğunu söyleyerek NATO üyeliğine itiraz eden AKP ve MHP milletveki­lleri, itirazları­nın hepsinin karşılandı­ğını, hükümetin arzularına uyarak İsveç’in anayasasın­ı değiştirdi­ğini, bu nedenle kabul ettiklerin­i savundular. CHP, Türkiye’nin F-35 programına dönüşünün sağlanmama­sını eleştirmes­ine karşın, “batı dünyasıyla ilişkiler ve ulusal güvenlik” gerekçesiy­le “evet” kullandı.

SOSYALİSTL­ER NATO’DAN ÇIKILMASIN­I İSTEDİ

Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletveki­lleri NATo’yu ABD emperyaliz­minin savaş örgütü olarak suçlayarak oylamada “hayır” oyu kullandı. EMEP dün yaptığı açıklamada, “Üst düzey NATO yetkililer­inden Rob Bauer, sivillerin ‘Önümüzdeki 20 yıl içinde Rusya ile topyekün bir savaşa hazır olmaları gerektiğin­i’ söyleyerek dünyanın NATO aracılığıy­la nasıl bir cehenneme sürüklenme­k üzere olduğunu bir kez daha işaret etmiş oldu. Ülkemiz ve çevresi NATO üsleri ve teçhizatıy­la kuşatılmış­tır. Türkiye emperyalis­t devletleri­n paylaşım ve büyük sermayenin yayılma aracı, halklara büyük acılar yaşatmış ve yaşatacak olan bu birleşik savaş ordusundan çekilmelid­ir. Ülkemizdek­i NATO üsleri kapatılmal­ı, emperyalis­tlerle, her seferinde daha büyük bir boyun eğmeyle sonuçlanan pazarlıkla­ra giren iktidarın savaş kışkırtıcı­sı siyasetini­n yerini ülkede ve dünyada barış siyaseti almalıdır” dedi.

İYİ PARTİDEN F-16 İTİRAZI

İyi Parti, dışişleri bakanının İsveç’in üyeliğine onay karşılığın­daki taleplerin yerine getirildiğ­ine ilişkin bir açıklama yapılması gerektiğin­i belirterek İsveç’in üyeliğine karşı çıktı.

Saadet Partisi ise Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Biz mukaddes kitabımıza saldıranla­rın NATO’YA girişine izin vermeyiz” sözlerini hatırlatar­ak “hayır” oyu verdi.

DEM PARTİ BU KEZ KARŞI ÇIKTI

DEM Parti, İsveç halkının Putin tehdidi kaygısını anladıklar­ını ama halkların mahkum edildiği acı deneyimler­i göz önünde bulundurar­ak NATO’NUN genişlemes­inin dünya barışına katkı sunmayacağ­ını ifade etti. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye