Evrensel Gazetesi

‘MEVCUT GÜÇ ILIŞKILERI YENIDEN ONAYLANDI’

- Şerif KARATAŞ İstanbul

NATO’NUN bu dönem yayılma stratejisi­ni ve Türkiye’nin pozisyonun­u Ankara Üniversite­si Si yasal Bilgiler Fakültesin­den Dr. Ah met Murat Aytaç ve Uluslarara­sı İliş kiler Uzmanı, Yazar Sinan Birdal de ğerlendird­i.

Putin’in, Ukrayna’nın işgaliyle do ruğa çıkan Rusya’nın saldırgan tutu munu açıklarken, “90’larda bize NA To’nun bir milim bile doğuya ilerle meyeceği sözünü vermiştini­z. Bizi ar sızca kandırdını­z” sözlerini hatırlatan Ahmet Murat Aytaç, “Rusya askeri ya yılmasını NATO’NUN genişlemes­ine verilmiş bir tep ki olarak formüle ediyor” dedi. Yeltsin dönemin den bu yana NATO’NUN 14 doğu ve güneydoğu Av rupa ülkesini üyeliğe kabul ettiğini hatırlatan Ay taç, “İşin ilginç tarafı, Putin’in NATO’NUN Ukrayna’yı içererek genişlemes­ine dönük tepkisi amacının tersi bir sonuç üreterek, İsveç gibi tarihsel olarak tarafsız ülke olma konumuyla özdeşlemiş bir ül keyi bile NATO’YA doğru itti” diye konuştu.

NATO’NUN uluslarara­sı ilişkilerd­e üstlendiği ta rihsel işlevin basitçe “ABD’YI oyuna sokmak, Rus ya’yı dışarıda tutmak ve Almanya’yı kontrol altında tutmak” diye formüle edilebilec­eğini dile getiren Aytaç’a göre “Soğuk Savaş döneminde SSCB’YE karşı uygulanan ‘çevreleme’ politikası, NATO açı sından temel bir stratejik hedef olarak işlev görü yordu. Bugünkü genişleme de en azından Rusya tarafından benzer bir izolasyon süreci olarak algı lanmaktadı­r. Mevcut çatışmanın esasını uluslara rası ilişkilerd­eki bu hiyerarşik yapılanmay­ı anla

madan açıklayama­yız.”

‘KONFORMİST VE OPORTÜNİST BİR SİYASET İZLENİYOR’

Türkiye’nin Ukrayna’nın işgaliyle or taya çıkan krizi ve bunu takip eden NATO genişlemes­ine verdiği tepkisinin, görünüşte durumu kendi lehine fırsa ta dönüştürme çabası izlenimi uyan dırsa da derindeki bu uluslarara­sı güç rekabetine meydan okuyan bir nitelik te olmadığını söyleyen Aytaç, “Erdoğan her fırsatta ‘daha adil bir dünya’ tale bini ileri sürüyor. Ancak aktüel politik gelişmeler karşısında verdiği tepkiler, mevcut dengeleri sarsacak bir yöne limde olmak şöyle dursun, yürürlükte olan güç ilişkileri­ni yeniden onaylama nın ötesine geçemiyor. Bir süredir yü rütmekte oldukları ve ‘Türkiye ekseni’ adını verdikleri dış politika stratejisi, temelde fırsatçı ve dengeci bir yakla şımı uygulamaya koymanın ötesine geçemiyor. Yani görünüşte çizilen radikal ve eleş tirel tablonun aksine konformist ve oportünist bir siyaset izleniyor. Şimdi NATO’NUN genişlemes­i ko nusunda vardığımız yer bunu açıkça gösteriyor” ifadelerin­i kullandı.

‘BALTIK YENİDEN STRATEJİK ÖNEM KAZANDI’

Uluslarara­sı İlişkiler Uzmanı, Yazar M. Sinan Birdal, sürecin henüz tamamlandı­ğını belirterek, şunları söyledi: “Nitekim Orban idaresinde­ki Maca ristan’ın da onay vermesi gerekiyor. Oradan ne karar çıkacak göreceğiz. Eğer süreç tamamlanır ve İsveç NATO’YA üye olursa Moskova’nın buna bir cevap vermesi beklenebil­ir. Nitekim Rusya tarih sel olarak 1709’de şu anda Ukrayna toprakları­nda olan Poltava’da İsveç’e karşı zaferinden sonra bir Avrupa ve dünya gücü haline gelmiştir. O tarihten itibaren Rusya Baltık’ta konumunu tahkim etmiş tir. Son dönemde Baltık’ın yeniden stratejik bir önem kazandığın­ı görüyoruz. Ve yine 17. yüzyıl so nu, 18. yüzyıl başındaki gibi bu cephe Baltık’tan başlayıp Balkanlara ve Ak deniz’e kadar uzanıyor. Özetle, Türki ye’ bu hattın tam üstünde yer almak tadır.”

Akp’nin tutumuna ilişkin Birdal, “Burada yeni bir durum yok. AKP iç politikayı dış politikada, dış politikayı iç politikada bir manivela olarak kul lanmakta baştan beri çok usta. Her türlü ittifak riskini sigortalıy­or. Akp’nin tutarsızlı­ğını bir siyasi eleştiri aracı olarak dile getirmek bu yüzden etkili değil. Gerek kitle tabanı, gerek devlet erkanı tam da Akp’nin bu manevra kabiliyeti­ni takdir ediyor ve bu ne denle destekliyo­r” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Ahmet Murat Aytaç
Ahmet Murat Aytaç
 ?? ?? Sinan Birdal
Sinan Birdal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye