Evrensel Gazetesi

23 yıldır kaybettiri­len çocukların­ı arıyorlar

-

ŞIRNAK’ıN Silopi ilçesinde 25 Ocak 2001 tari hinde çağrılmala­rı üzerine gittikleri İlçe Jandar ma Komutanlığ­ından bir daha geri dönmeyen Halkın Demokratik Partisi (HADEP) İlçe Başka nı Serdar Tanış ve Parti Yöneticisi Ebubekir De niz’in akıbetleri 23 yıldır açığa çıkarılmad­ı. Döne min Şırnak Jandarma Alay Komutanı Levent Er söz ve Silopi İlçe Jandarma Komutanı Süleyman Can’ın sorumlu tutulduğu olayla ilgili ailelerin başlattığı hukuk mücadelesi ise aradan geçen za mana rağmen sürüyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye’yi mahkum eder ken, Tanış’ın annesi Rabia Tanış ile Deniz’in an nesi Emine Deniz, akıbetleri belirsiz çocukların­a dair konuştu.

‘HAKKIMI HELAL ETMİYORUM’

90 yaşındaki Emine Deniz’in tek isteği ölme den önce oğluna ait bir mezarın olması. Oğlu Abubekir Deniz’in tır şoförü olduğunu belirten anne Deniz, oğlunu gördüğü son günü anlattı: “Evde yemek yedi, ‘Irak’a gideceğim’ dedi. O ev den çıktıktan sonra telefon geldi, oğlumun eve ge lip gelmediğin­i soruyorlar­dı, ben Ebubekir’in ka za yaptığını sandım. Sonra biri bize seslenerek dı şarıya çağırdı. Oğlumla kapıya çıktığımız­da evin önünde olan beyaz bir taksiden 3 polis çıktı ve Ebubekir’i sordu. Daha sonra Serdar’ın da kayıp olduğunu ve arandığını duydum. Sonraki süreçler de çocuklarım birçok yere gidip Ebubekir’i aradı ama sonuç alamadılar.”

Sebep olanlara hiçbir zaman hakkını helal et meyeceğini söyleyen Deniz, “Hem annesi hem de babasıydım. Daha çocukken babalarını kaybetti ler. Onu çok özlüyorum. Oğluma ne olduğunu bilseydim içim biraz soğur rahatlardı­m. Yüreğimi yakanları nasıl affedebili­rim?” diye sordu.

‘DEVLETİN ADALETİNE İNANCIM YOK’

Tanış’ın annesi Rabia Tanış da aradan 23 yıl geçmesine rağmen oğlunun akıbetini hâlâ bilme diğini vurguladı. “Nerede kaybettird­iler, nasıl kay bettirdile­r halen söylenmiyo­r” diyen anne Tanış, dinmeyen acısının her geçen yıl arttığını dile getir di. Oğlunun öncesinden tehdit edildiğini belirten anne Tanış, “Kaybettiri­ldikleri ilk yıllarda umu dum vardı ve bir gün çıkıp gelecekler diyordum. Şimdi umudum da öldü. Devletin adaletine inan cım yok. Yaşadığım sürece bu yara iyileşmez” diye belirtti. (Şırnak/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye