Evrensel Gazetesi

Abd’nin bir gözü de Afrika’da!

-

AVRUPA’DA Ukrayna-rusya savaşı nı kışkırtan, Ortadoğu’da İsrail’in Gaz ze katliamlar­ına destek veren; Yemen, Irak ve Suriye’de saldırılar­da bulunan ve İran’a yönelik tehditleri­ni artıran ABD, şimdi de Dışişleri Bakanını Af rika’ya gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blin ken, dün ziyaret ettiği Nijerya’da Batı Afrika’da Rusya’nın etkisini azaltmak için iş birliği önerdi. Blinken, basına yaptığı açıklamada, “Bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanması için ABD ola rak iş birliğine hazır oldukları”nı söy ledi. Blinken, Rus paralı asker şirketi

Wagner’in bazı Afrika ülkelerine gü venlik desteği sunmasına rağmen bu ülkelerde güvenlik sorunların­ın daha da arttığını söyleyerek, “İnsanların ve kaynakları­n Wagner tarafından sömü rüldüğünü görüyorsun­uz. Bununla bir likte ABD olarak güvenlik sorunlarıy­la mücadele etmenin etkili yollarını bul maya çalışan ortaklarım­ızı destekle mek için çalışıyoru­z” dedi.

Blinken, bölgesel güvenlik için istih barat paylaşımı ve teknik ekipman desteği gibi konularda Abd’nin iş bir liğine hazır olduğu mesajını vererek, yerel halklarla birlikte vatandaşla­rın güvenliğin­e odaklandık­larını belirtti. ABD’LI Bakan, Afrika ülkelerind­e gü venlik güçlerinin ihtiyaçlar­ını karşıla mak gibi kapsamlı bir yaklaşıma sahip oldukların­ı söyledi. Afrika gezisi kap samında daha önce Cabo Verde ve Fildişi Sahili’ni ziyaret eden Blinken Angola’ya da geçecek.

Afrika’da Burkina Faso, Nijer, Ma li gibi ülkelerdek­i askeri yönetimler ABD ve Fransa ile ilişkileri­ni sınırla maya başlamışla­rdı. Rusya’nın etkinli ğinin arttığı bölgede özellikle Wag ner’in de askeri ve ekonomik faaliyet leri bulunuyord­u. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye