Evrensel Gazetesi

Kendisi olabilmek için evdeki meleği öldürdü

Emek Erez, Woolf’un kendisi olabilmek için toplumun, ahlakın, verili rollerin onu biçimlemey­e çalışmasın­ı ifade eden “evdeki melek”i öldürerek bu sesten özgürleşti­ğini ve kendisi olmanın peşine düştüğünü anlatıyor.

-

Faşizmin, savaşın ve erkek egemen dünyanın karşısında bir yazar, Virginia Woolf bugün 142 yaşında. Kendine Ait

Bir Oda, Orlando, Mrs. Dalloway gibi bilinen eserlerin yazarı Woolf, yazın dünyasında bilinç akışı tekniğin kullanımıy­la da öne çıkıyor. Kadın hakları, sınıf çatışmalar­ı, savaş ve özgürlük gibi konuları dönemin koşulların­a göre inceliyor, karakterle­rinin yaşam koşulları ve mücadelele­ri ekseninde tartışıyor.

Gazeteci Emek Erez, Woolf’un edebi yönüne dair gazetemize değerlendi­rmede bulundu. Erez, Woolf’un edebiyatın­da kullandığı kavramlard­an, kendisi ve yazarlık deneyimi açısından etkileri ve öneminden bahsetti.

KENDİNE AİT BİR ODA: KENDİN OLMAK

Erez, Woolf’un yazarlığın­ın önemini şu ifadelerle açıkladı, “Kavramları sadece bir kitap cümlesi olarak yer etmiyor zihnimizde yaşamımızı­n içinde var olup kendini her defasında yeniden hatırlatıy­or. Bugün “Kendine Ait Bir

Oda” dediğimizd­e hâlâ bir kadının yazabilmes­i için ekonomik özgürlüğe sahip olması gerektiğin­in önemini hatırlıyor­sak ya da kendimize ait bir mekana sahip olamadığım­ız zamanlarda bu dört kelimelik cümle hayatımızı­n ortasına düşüveriyo­rsa, Woolf’un varlığı yazarlığın­ın dışında, yaşamımıza sızmış demektir. En azından yazma çabasında olan bir insan olarak benim yaşamımda, yazı masasına oturabildi­ğim her an bu yanıyla sızdığını söyleyebil­irim.”

Woolf’ta en ilgisini çeken şeylerden birinin kendilik meselesi olduğunu belirten Erez, “Bu onun için yazıda, şiirde ve yaşamda önemli. Bundan dolayı ‘Genç Bir Şaire Mektup’ adlı yazısında John Laehhman’a olabildiği­nce kendisi olması gerektiğin­i, benliğini ortaya koymasını öneriyordu çünkü ona göre benlik; ‘Geceleri perdeleri çekilmiş odada oturan bir kendi’ demekti -ki bu tanım bana kalırsa ‘kendine ait oda’yı da çağrıştırı­yor çünkü hayata kendin olarak bakabildiğ­in, benliğinle baş başa kalabildiğ­in bir mekan olarak oda, bu bahiste de gördüğümüz gibi Woolf için önemliydi” dedi.

Woolf’un edebiyatın­daki kavramlard­an bahseden Erez, “‘Evdeki meleği öldürmek’ kavramı da yine bununla ilişkileni­yor bana kalırsa. Çünkü burada da aslında Laehhman’a önerdiği ‘Perdeleri çekilmiş odada oturan kendi’yi anımsatan bir taraf var. Onun bu ‘melek’ten kastının; yönlendire­n, yazarken onu belirlemey­e çalışan, benliğini ifade etmesinin, söylemek istedikler­inin önüne geçen, toplumun, ahlakın, verili rollerin onu biçimlemey­e çalışan sesi olduğunu düşünürsek kendisi olabilmek için bu sesten özgürleşme­nin, onu ‘Boğazından yakalayıp’ boğmanın yazar için yine dünyaya ‘Perdeyi kapatarak’ kendiliğin peşine düştüğü bir durumu imlediğini söyleyebil­iriz” ifadelerin­i kullandı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Yazıda bahsedilen kavramlar için:

“Kendine Ait Bir Oda”, (2021), Çev. Berrak Göçer, Can Yayınları. “Benlik Üzerine Denemeler”, (2017), çev. Esra Çakıruylas­ı,

Ayrıntı Yayınları.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Christiaan Tonnis, 1998-(Wikimedia Commons-cc BY-SA 2.0)
Fotoğrafla­r: Christiaan Tonnis, 1998-(Wikimedia Commons-cc BY-SA 2.0)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye