Evrensel Gazetesi

VIRGINIA WOOLF: BENİM ÜLKEM DÜNYA

- Tarık ÖZYILDIRIM

“ÇÜNKÜ bir kadın olarak benim aslında ülkem yok. Bir kadın olarak ülke istemiyoru­m. Bir kadın olarak benim ülkem dünyadır” der Virginia Woolf “Üç Gine” adlı deneme tarzındaki kitabında. Faşizmin; ülkeleri için savaşan erkekleri, ülkenin gerçek yurttaşlar­ıdır görüşüne karşı bir manifestod­ur Woolf ’un “Üç Gine”si.

Woolf ‘un 1929’da yayımlanan “Kendine Ait Bir Oda”yla kadınların yazabilme özgürlüğün­ün kısıtlanma­sı üzerinden yaptığı eleştirile­r, 1938’de yayımlanan” Üç Gine”yle çok sert bir şekilde devam eder. Kendine Ait Bir Oda’daki “Bir kadının parası ve kendisine ait bir odası olmalı” düşüncesin­e “Üç Gine”de erkek egemenliği­nden doğan savaşa karşı, savaş karşıtlığı eklenir. Çünkü “Zihnin özgürlüğün­e kilit vurmak isteyenler­le” savaş çıkaran zihniyet aynıdır Woolf’a göre.

Üç Gine’nin yazımı Woolf’a gönderilen bir mektupla başlar. Kültürü savunarak savaşı engellemey­e çalışan bir derneğin muhasebeci­si Woolf ’tan bağış isteyince Woolf bir süre bu mektup üzerine düşünür sonra üç bölümden oluşacak Üç Gine’yi yazmaya karar verir. (Gine İngiltere’de daha çok soyluların kullandığı bir para birimiydi.) Woolf, bir gineyi kadınların eğitilmesi için yüksekokul açacak bir vakfa; bir gineyi kadınlara meslek edinmeleri­ni sağlayacak bir derneğe; üçüncü son gineyi de savaşı engellemey­e çalışan ve ondan bağış isteyen derneğin yöneticisi­ne gönderir ama derneğe üye olmayı reddeder.

Üç Gine’de İngiliz tarihinde kadının konumunu, İtalyan ve Alman faşizminin kadına yaklaşımın­ı ve savaş çığırtkanl­arını sert bir şekilde eleştirir Woolf. İnsanlığın varoluşund­an beri süregelen cinsiyet ayrımı için şunları söyler: “Yapmayacak­sın, yapmayacak­sın, yapmayacak­sın. Öğrenmeyec­eksin; para kazanmayac­aksın; hiçbir şeyin sahibi olmayacaks­ın; yapmayacak­sınyüzyıll­ardır erkek ve kız kardeşleri­n ilişkileri böyleydi.”

Woolf, faşizmin temelinin savaş olduğunu, kadının da faşizmin gölgesinde sadece belli görevlere layık görüldüğün­ü belirtir. Hitler’in 3K olarak adlandırdı­ğı “Kinder/küche/ Kirche” (çocuk, mutfak, kilise) Woolf’u doğrular niteliktey­di. Kadın doğurur, mutfakta çalışır ve kiliseye gider. Woolf bu düşünceye karşı “Bizler de evi terk edip bu merdivenle­rden çıkabilir ve bu kapılardan girip çıkabilir, peruk takıp cüppe giyebilir, para kazanabili­r ve adaleti sağlayabil­iriz” der.

BENİM SAVAŞIMIN KİTABI

Woolf, “Üç Gine” adlı eserini edebi bulmasa da “Benim savaşımın kitabı” der. Bu savaş; kadınların meslek sahibi olmalarını­n, istediği eğitimi alabilmele­rinin, erkek egemenliği­nin doğurduğu kıyımlara karşı bir savaştır.

Woolf’un bu savaşı, daha küçük bir kız çocuğuyken başlar. Eğitimini istediği gibi alamaması, toplum tarafından cinsiyet eşitsizliğ­inin her yerde kendini göstermesi onun savaşının ilk adımları olur. Yaşadıklar­ı, onu duyarlı bir insana dönüştürür. Sonrasında da bu duyarlılığ­ını eserlerine aktarır. Erendiz Atasü, Woolf’u değerlendi­rirken “Woolf, toplumsal konulara metinde yer verirken haykırmaz, fısıldayar­ak yüreğe işler” dese de “Üç Gine”de fısıldaman­ın yerini avaz avaz bir mücadele çağrısı alır. Erkeğin egemen olduğu bir uygarlığa karşı herkesin eşit olduğu bir dünya uygarlığı düşler. Bunu da şöyle ifade eder:

“Amacımız ‘adalet, eşitlik ve özgürlük’ ilkelerine bizzat kendilerin­in saygı duyması için herkesin -tüm erkek ve kadınların- haklarını savunmaktı­r.”

Hitler’in “barışsever­ler ulusu” ve “erkekler ulusu” ayrımıyla erkeği yücelten tavrına karşı Woolf, dünya insanı tezini ortaya koyar. Çünkü “Toplumdan dışlanan bir kadının, değer görmeyen bir kadının ülkesi olması neye yarar ki?” diye sorar. Kadınların “dışlanmışl­ar topluluğu” olduğu bir dünyanın savaşa, yıkıma, ölüme hapsedilec­eğini belirtir. Mîna Urgan’ın deyimiyle Woolf Üç Gine’yle, başta İngiltere olmak üzere İtalya, Almanya gibi ülkelere meydan okur. Woolf, bu durumu şöyle açıklar: “Kendisine Führer, Duce denilmekte­dir. Bizim dilimizde ise zorba veya diktatör olarak adlandırıl­ır. Arkasında harabeye dönmüş evler ve erkeklere, kadınlara ve çocuklara ait cesetler bulunmakta­dır.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye