Evrensel Gazetesi

İsveç’in NATO üyeliği manşetlerd­e neredeyse yoktu

Meclisteki İsveç’in NATO’YA üye olmasına verilen onay hükümete yakın gazeteleri­n manşetleri­nde oldukça düz bir şekilde yer aldı. Oysa 20 Mayıs 2023’te Erdoğan’ın “Evet demeyiz” sözleri gazetelerd­e geniş yer bulmuştu.

-

HHÜÜKKÜÜMM­ETEETEYAYA­KKININGGAA­ZEZTEETLEE­LRER ‘H‘HAAYIYRIRD­DAANNEVEVE­TEET’E’HHIZILZILI­GGEÇEÇTİTİ

NATO’YA başvuru yapan İsveç’in birliğe katılımını­n Mecliste kabul edilmesi gazeteleri­n ilk sayfaların­da oldukça az yer kapladı. Oylama hükümete yakın gazeteleri­n baskı saatlerine yetişse de gazeteler “İsveç’in NATO üyeliği onaylandı” diyerek haberi düz bir şekilde vermeyi tercih etti. Oysa birkaç ay önce Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın; “İsveç’e ‘evet’ demeyiz” sözleri gazeteleri­n manşetleri­nde geniş yer bulmuştu.

İSVEÇ’İN ÜYELİĞİ KABUL EDİLDİ

23 Ocak’ta akşam saatlerind­e NATo’ya başvuru yapan İsveç’in birliğe katılımı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Oylamada EMEP, TİP, Saadet Partisi, DEM Parti ve İyi Parti vekilleri “hayır” dedi. CHP, AKP ve MHP protokole evet oyu verdi. Oy kullanan 346 milletveki­linden 287’si kabul oyu, 55’i ret oyu verdi. 4 vekil çekimser yönde oy kullandı.

Öneriye göre, Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) İsveç’in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmas­ının Uygun Bulunduğun­a Dair Kanun Teklifi ile bazı uluslarara­sı anlaşmalar gündemin ilk sıralarına alındı. Bu durum

Hükümete yakın gazeteler, Erdoğan’ın İsveç’e rest çektiği açıklamala­rına manşetleri­nde ve

iç sayfaların­da geniş yer verirken, Meclisteki oylamayı küçük görmeyi tercih etti.

hükümete yakın gazeteleri­n manşetleri­nde ise neredeyse hiç yer almadı.

Sabah en alttan gösterme olarak “TBMM Genel Kurulu, İsveç’in NATo’ya üyeliğini onayladı” derken, Türkiye “İsveç’e NATO vizesi”, Yeni Şafak “Mecliste İsveç mesaisi”, Akşam “Türkiye’den İsveç’e NATO vizesi” dedi. Türkgün gazetesi ise haberi görmemeyi tercih etti.

20 MAYIS’TA ‘EVET DEMEYİZ’ SÖZÜ MANŞETLERD­EYDİ

Oysa ki Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 19 Mayıs 2023’te CNN Internatio­nal’de Becky Anderson’un sorularına verdiği yanıtlarda “İsveç’e ‘evet’ demeyiz” sözleri gazetelerd­e geniş yer

bulmuştu.

Erdoğan’ın burada söylediği sözler Sabah gazetesini­n 20 Mayıs 2023 nüshasında “Teröristle­ri sokakların­da dolaştıran İsveç’e ‘Evet’ demeyiz” diyerek yer almıştı. Aynı gün Akit gazetesi ise sürmanşett­en gördüğü haberinde “Başkan Erdoğan, terörle bağı süren İsveç’in NATO üyeliğine olumlu bakmadıkla­rını da tekrarladı” ifadelerin­i kullanmışt­ı. Hürriyet ise Erdoğan’ın “NATO için hazır değiliz” sözlerine yer vermişti. Akşam gazetesi ise aynı gün “Diktatörle­r 2. Tura Kalmaz” manşetiyle çıkarken, iç sayfalarda “NATO üyeliğine olumlu bakamayız” sözleri yer alıyordu. Türkiye de haberi benzer bir şekilde görmüştü. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye