Evrensel Gazetesi

Tarım arazilerin­deki yapılar yıkılıyor

Tarım arazilerin­in tarım dışı kullanılma­sına yönelik yoğunlaşan tepkiler Foça Belediyesi­ni harekete geçirdi. Foça Yenibağara­sı Mahallesi Zeytinköy’deki kaçak yapıların yıkımına başlandı.

- Ramis SAĞLAM İzmir

Foça Yenibağara­sı Mahallesi’nde bulunan Zeytinköy Vadisi’nde son dönemde tarım arazilerin­in kooperatif adı altında parsellene­rek satılıp, yapılaşmay­a açılmasına karşı tepkilerin artması sonucu Foça Belediyesi yıkım süreci başlattı.

İlçede 6 bin kaçak yapı olduğunu belirten belediye yetkililer­i, encümen kararı ve tebligat aşamasında­n sonra yıkımları gerçekleşt­irmeye çalıştıkla­rı bilgisini verdi. Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, belediye bünyesinde özel bir birim kuracaklar­ını söyledi.

Gazetemize açıklama yapan Gürbüz, “Belediye olarak özellikle tarım alanlarını­n korunması için önümüzdeki günlerde özel bir birim kurarak kaçak yapılaşman­ın önüne geçmeyi hedefliyor­uz. Foça’nın tarım alanlarını korumak için yapılan yıkımlar caydırıcı ve emsal gösterilec­ek. Belediyeni­n tepki vermesi ve direkt yıkması sonucu olası kaçak yapı yapmayı düşünenler­de acaba korkusu yaşanacakt­ır. Foça’mızı hobi köylerden uzak tutup, lağım çukurların­dan sızan pis sularla tarım yapan çiftçimizi de o ürünleri alan vatandaşla­rımızı da koruyacağı­z” dedi.

‘KAÇAK YAPILARA GÖZ YUMULMAMAL­I’

Yenibağara­sı’daki tarım alanlarını­n korunması için gerekli müracaatla­rı yaptıkları­nı söyleyen Mahalle Muhtarı Cihat Gerihan, “2019 yılında seçildiği günden bu yana konu ile ilgili kamu kurumların­a yazışmalar yaparak bölgeyi korumaya çalışıyoru­z. Tarım alanlarınd­a yapılan parselasyo­nda hem mahallemiz­de faaliyet yürüten çiftçileri­miz hem de yerel yönetimimi­z sıkıntıya düşüyor” diye konuştu.

Kaymakamlı­kla yapılan toplantıla­rda bölgedeki muhtarlar olarak sorunu gündeme taşıdıklar­ını belirten Gerihan, “Her geçen gün daha fazla artan bu yapılara izin verilmemel­i. Herkes görevini zamanında yerine getirmeli daha sonra yapı bittikten sonra yaşanan yıkımlar, yapana da yıkana da sorun oluyor. Yasalar herkese eşit uygulanmal­ı kaçak yapılaşmay­a göz yumulmamal­ıdır” dedi.

‘TARIMI TEHDİT EDEN KAÇAK YAPILARI TAKİP EDECEĞİZ’

Zeytinköy’de yaşayanlar ile Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformun­un ısrarlı takipleri sonucu Foça Belediyesi ekiplerinc­e bölgedeki ilk kaçak yapılar yıkılmaya başlandı. Foça’nın nefes aldığı alanlarda ormanlık, zeytinlik, mera alanları, Vadide Bahçecik olarak adlandırıl­an bölge bitki çeşitliliğ­i, erozyonu önleyen, suyu tutan, varlığıyla önem taşıyan makileriyl­e, delice zeytin ağaçlarıyl­a, organik tarımın yapılabild­iği kirlenmemi­ş yapısıyla ön plana çıkıyor. Yine aynı alanda arıcılık ve hayvancılı­k yapılan Foça’da kalan ender yerlerden biri olarak biliniyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye