Evrensel Gazetesi

İskoçya rahim ağzı kanserini aşı ile yendi

-

İSKOÇYA’DA yapılan yeni bir araştırma, insan papilloma virüsü (HPV) aşısı olan genç kadınlarda rahim ağzı kanseri vakasının saptanmadı­ğını ortaya koydu. HPV aşısının rahim ağzı kanseri üzerindeki etkisini inceleyen araştırma, 31 Ağustos 2023’te toplanmaya başlayan verileri derledi ve sonuçlar, 22 Ocak 2024’te Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayımlandı.

İskoçya Kamu Sağlığı Kurumu (PHS) Sağlık Koruma Danışmanı Dr. Kirsty Roy, “Bu çalışma, 12-13 yaşında ilk dozunu alan tam aşılanmış kadınlarda şu ana kadar rahim ağzı kanseri vakasının olmadığını göstererek HPV aşısının ne kadar etkili olduğunu kanıtlıyor. HPV’YE karşı aşılama, rahim ağzı kanserinin önlenmesin­de etkili olup düzenli tarama ve erken teşhis ve tedavi ile birlikte rahim ağzı kanserini nadir bir hastalık haline getirebili­r” dedi.

HPV aşısı, İskoçya’daki öğrenciler­e okul tabanlı programlar aracılığıy­la rutin olarak sunuluyor. Aşı, oğlan ve kız çocukların­ı yaşamın ilerleyen dönemlerin­de baş, boyun, anogenital kanserler ve genital siğiller gibi diğer HPV ilişkili hastalıkla­ra karşı da koruma sağlıyor. Çalışma ile şu bulgulara da ulaşıldı:

r Aşılanma yaşı: Genç yaşlarda yapılan aşılamalar­ın, kanser gelişim riskini önemli ölçüde azalttığı ortaya koyuldu.

r Aşı dozu: Bivalent HPV aşısının, farklı dozlarda alınmasını­n kansere karşı koruma düzeyinde fark yarattığı sonucuna varıldı.

r Sosyoekono­mik faktörler: Yoksul veya dezavantaj­lı toplulukla­rda aşının etkinliğin­in, daha iyi koşullara sahip toplulukla­rdakinden daha az olduğu gözlemlend­i. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: National Cancer Institute of Colombia/ Flickr CC BY-NC 2.0
Fotoğraf: National Cancer Institute of Colombia/ Flickr CC BY-NC 2.0

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye