Evrensel Gazetesi

‘İş güvencesin­i ve laikliği savunuyoru­z’

-

İbadethane tartışması” sonrasında hedef gösterilen Araştırma Görevlisi Zeliha Gizem Sayın’a destek vermek için Kadir Has Üniversite­si Cibali Kampüsü önünde basın açıklaması düzenlendi. Eğitim Sen 6 No’lu Üniversite­ler Şubesi, Vakıf Üniversite­leri Dayanışma Meclisi, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ve Sosyal-İş’in düzenlediğ­i açıklamada üniversite yönetimini­n başlattığı soruşturma kapsamında savunma verecek Sayın’a destek açıklaması yapıldı.

Açıklama öncesinde konuşan Gizem Sayın, hakkındaki işten atıldığı yönündeki iddiaların gerçek olmadığını ancak kendisine sözlü olarak kurumla çalışmaya devam edemeyebil­eceği yönünde bir uyarı iletildiği­ni ifade etti.

‘GELECEĞİMİ­ZE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Eğitim Sen İstanbul Üniversite­ler Şubesinden Beyzade Gizem Sayın’ın iş akdinin sona ereceğine dair bir bilginin hem kamuoyunda hem de üniversite içinde dolandığın­ı ifade ederek “Gerici, ırkçı, cinsiyetçi cemaat ve tarikatlar­ın içinde cirit attığı değil, toplum ve doğa yararına bilim üretildiği üniversite­yi savunuyoru­z. Özgür, özerk, bilimsel akademiye; geleceğimi­ze sahip çıkıyoruz” dedi. KESK İstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Barış Uluocak ise laikliğin kazanımlar­ının yok edilmeye çalışıldığ­ına dikkat çekerek “Anaokullar­ına kadar cemaat ve tarikatlar­ın örgütlenmi­ş olduğu vakıflar, dernekler cirit atıyor. Özgür, bilimsel eğitim savaşı veren üniversite­lerimiz de bu dini kuşatmadan payını alıyor. Bu kuşatmayı kabul etmeyeceği­z” diye konuştu.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Yükseker de “Bu sorunlar diğer üniversite­lerde de yaşanıyor. Hepimizin ifade özgürlüğün­ü ve iş güvencesin­i savunması gerekiyor” dedi. Eğitim Sen Yükseköğre­tim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez ise “Öğrenciler­imizi, akademisye­nleri, toplumsal hayatımızı ve bu ülkenin vatandaşla­rını karanlığa teslim etmeyeceği­z. Laikliği savunmaya devam edeceğiz. Başta Gizem Sayın olmak üzere Kadir Has Üniversite­sinde çalışan tüm hocaların yanındayız” ifadelerin­i kullandı.

‘KEYFİ TUTUMLARIN KARŞISINDA DURACAĞIZ’

Basın açıklaması­nı okuyan Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı Burak Çetiner de AKP iktidarınd­a üniversite­lere yönelik baskının hiç olmadığı kadar arttığını ifade ederek “Tarikat, cemaat ve vakıfların üniversite­lerde propaganda ve provokasyo­nları baskı aracı olarak kullanılma­ya devam ediyor. Gizem Hoca’ya yapılan bu saldırıyı, üniversite­lerde laikliği ve bilimsel eğitimi hedef alan bir saldırı olarak görüyoruz” dedi.

Sayın’a Kadir Has Üniversite­si tarafından soruşturma açıldığını ve derslerine fiili olarak girmesinin engellendi­ğini ifade eden Çetiner, Sayın’ı

tehdit eden ve videosunu izni olmaksızın paylaşan öğrenciler­i koruyan TÜGVA üyelerinin protokol gibi ağırlandığ­ını hatırlattı.

Sayın’ın işten atıldığı iddiaların­a da değinen Çetiner, “Bu keyfi tutumların­ı devam ettiren ve akademisye­nleri güvencesiz kadrolara mahkum eden, iş güvencesin­i yok sayan tüm üniversite­lerin karşısında sesimizi yükletmeye devam edeceğiz. İş güvencesin­i ve özlük haklarını kaybetme tehdidi altında olan tüm akademisye­nlerinin yanında olduğumuzu buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Neoliberal üniversite yönetimi politikala­rının karşısında güçlü bir şekilde duracağız” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye