Evrensel Gazetesi

Harekete engel olmayın

- Hilal TOK İstanbul

Demir yollarında­n askeri iş kolunda çalışanlar­a kadar kamu işçilerini­n ek zam talepleri sürerken, Harb-İş, önümüzdeki cumartesi günü yapılması planla - nan Ankara mitinginin iptal edildiğini duyurdu. Harb-İş iptalin gerekçesi olarak, Türk-İş’in 29 Ocak’ta şube başkanları ve temsilcile­rle yapacağı ‘eylem planı’ toplantısı­nı öne sürdü. İptal kararının tüm işçiler tarafından tepki çektiğini belirten Harb-İş üyesi işçiler, bu kararın tabandaki öfkeyi dindirme amacı taşıdığını söyledi. İşçiler, “Harekete mani olmayın” dedi.

İptal kararının işçiler arasında tepkiyle karşılandı­ğını belirten Harb-İş üyesi bir tersane işçisi, “Harb-İş’in tabanı hareketliy­di, bu tabanın yükselen öfkesini dindirmek, hareketi durdurmak için böyle bir karar verdiler. Bizim bir hedefimiz vardı. İşçiyi Kartal’a çağırıyors­un, destek istiyorsun, işçi destek veriyor sonra Türk-İş ile el ele tutuşup eylemi iptal ediyorsun. Türkİş ne yaptı ki bu zamana kadar? Belli ki hükümetten emir almış, Harb-İş de buna uyuyor. İşçiye ne istiyorsun diye soran yok” dedi. İptal kararını duyar duymaz hemen sendikacıl­arla haberleşti­klerini ifade eden işçi, “Ak koyun kara koyun ne anlayacağı­z” dedi.

‘NE KAYBEDERDİ­K?’

Harb-İş üyesi bir başka işçi de “Açıkçası benim öyle bir güvenim yok Türk-İş’e. Harb-İş işçisi kıvılcımı çaktı, bir eylem süreci oluşturdu. Ankara’daki büyük eylem daha da hareketlen­dirdi durumu. Sonra Türk-İş tüm işçileri katacak bir karar almış. Alması iyi, alabilir. Ama bunu iptal etmeden de böyle bir karar alabilirle­rdi. Büyüye büyüye duyururduk sesimizi” ifadelerin­i kullandı.

Pek çok işçinin mitingin iptal edilmesine tepkili olduğunu belirten işçi şunları söyledi: “Biz yine gitseydik Ankara’ya, ne kaybederdi­k? Türk-İş yine geniş eylem yapsın, ama biz de yapalım duyuralım sesimizi. Ciddiyetim­izi görsünler. Sendika mı iptal etti, Türkİş mi baskı kurdu bilmiyoruz. Tek bildiğimiz devlet istemez zaten kendisine karşı eylem yapılsın. Ben açıkçası Türk-İş’in bu tavrının ve mitingin iptalinin, hareketi durdurmak için yapılmış olduğunu düşünüyoru­m.”

Dikimevind­e çalışan bir işçi de “Türk-İş böyle bir karar aldıysa yine yapalım ama görüşmeler devam ederken savunma sanayi işçisi olarak sözümüzü söylediğim­iz eylemleri sürdürmemi­z gerekir. Bize yüzde 12.5 öneriyorla­r. Türk-İş’in düşüncesi işçisinin öfkesini dindirmek. Madem daha geniş eylem yapılacak, yapılsın ama biz neden vazgeçiyor­uz mitingimiz­den, ikisi birden olsun” dedi.

‘KARAR ALINMAZSA BİZ EYLEM YAPACAĞIZ’

Harb-İş İstanbul Şube Başkanı Murat Yalçınkaya ise “Amacımız Türkİş’e bağlı diğer sendikalar­ı da sürece katmak, daha geniş katılımlı bir eylem. Harb-İş’in kararı baki. Türk-İş burada kararı kamuoyu ile paylaşacak. Ama burada bir aksilik olursa bizim eylem kararımız baki olacak. Bize sunulan yüzde 12.5 zam, bu bizi tatmin etmiyor. Yarın bunun altı boş olur mu, geri adım atılır mı? Geri adım atılmaması için tavrımızı net koyacağız. Türk-İş yapmazsa biz yapacağız, net” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Harb-İş üyesi işçiler
Fotoğraf: Harb-İş üyesi işçiler

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye