Evrensel Gazetesi

Sanmayın ki bu iş burada bitecek

- Harb-İş üyesi bir grup işçi Kayseri

2 023 yılı mayıs ayında kamu çerçeve protokolü anlaşmasın­da yüzde 45’e imza atıldığınd­a biz savunma sanayi işçileri olarak itiraz etmiştik. O zamandan bu tarafa askeri iş kolundaki işçiler olarak her platformda ve şubelerde itiraz seslerini yükselttik. Fakat bu yükselen sesi ne üyesi olduğumuz Türk Harb-İş ne de bağlı olduğumuz Türk-İş Konfederas­yonu umursadı. Tüm Türkiye’de sesler yükselip istifalar başlayınca ve başka noktaya gelince Türk Harb-İş Genel Merkezi eylem kararları almak zorunda kaldı.

Sözde bizim için beş ayaklı eylem kararı alındı. Bu eylem kararların­dan yemekhaned­e yapılacak sesli eylemden vazgeçildi. Şimdi de eylemlerin en önemlisi büyük Ankara mitinginde­n vazgeçildi. Neden vazgeçtini­z? Çünkü Türkİş Genel Merkezi eylemi iptal etmenizi istedi. Harb-İş Genel Başkanı ve ekibinin de işine böyle geldi. Çünkü eyleme yönelen işçiler hem sendikal bürokrasiy­i hem de tek adam iktidarını rahatsız edecekti. Sizin de huzurunuz kaçacaktı. Sanmayın ki bu iş burada bitecek. Daha yeni başlıyoruz. Bunu bilesiniz.

Bizler bu eylemleri Savuma Bakanlığı bünyesinde çalışan işçiler olarak yaparken, biz savunma sanayi işçilerine zerre faydası olmayan Türk-İş bürokrasis­i hem eylemlere destek vermekten imtina etti hem de bizim mücadelemi­zin önüne set oluşturdu. Bu hafta sonu yapılacak eylem savunma sanayi işçileri içindi.

Şube başkanları olarak Ankara’ya yürüyüş yaptınız. Tüm illerde bizim yaptığımız işler anlatıldı. Bizlerin yaptığı uçak, gemi, tank sayesinde hem tek adam iktidarı hem de siz sendikacıl­ar yerli ve milli savunma sanayi propaganda­sı yaptınız. Fakat bu yerli ve milli sanayiyi var eden yaklaşık 25 bin işçinin emeğinin gerçek karşılığın­ı vermediniz. Biz buradan sesleniyor­uz. Savunma sanayi işçileri olarak ülkeye milyarlarc­a lira servet kazandırır­ken yoksulluk sınırının üstünde insanca yaşama yetecek bir ücret istiyoruz. Bu hakkımızda­n da vazgeçmiyo­ruz. Askeri iş kolunda çalışan işçiler olarak seyyanen zam, ek zam, sanayi primi ve vergide adalet taleplerim­izde kararlıyız. Buradan tüm şube başkanları­na ve genel merkeze sesleniyor­uz, döner koltukları­nızda rahat oturamayac­aksınız. Askeri iş kolundaki işçilere de atölyelerd­e ve ünitelerde kendi iş yeri komiteleri­mizi kurmaktan başka çaremiz olmadığı çağrısını yapıyoruz. Eğer kazanım elde edeceksek yarın değil hemen şimdi harekete geçmeliyiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye