Evrensel Gazetesi

FAİZ ARTIŞI BİTTİ DEPREM SÜRECEK

-

Merkez Bankası politika faizini yüzde 45’e yükseltere­k faiz artışların­a son verdiği mesajını verdi. Faiz artışların­a bağlı olarak artan işsizliğin derinleşme­si bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 2024’ün ilk toplantısı­nda politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı. PPK kararında “Gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı” belirtiler­ek, faiz artışların­ın sonuna gelindiği mesajı verildi.

Ppk’nin açıklaması­nda, “Kurul, parasal sıkılaştır­manın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurar­ak, dezenflasy­onun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı­nı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürülec­eğini değerlendi­rmiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Kurul, politika faizinin mevcut seviyesini­n aylık enflasyonu­n ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentile­ri öngörülen tahmin aralığına yakınsayan­a kadar sürdürülec­eğini değerlendi­rmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilece­ktir.”

Merkez Bankası geçen ay politika faizini yine 250 baz puan artırarak yüzde 42.5’e çıkarmıştı.

FAİZ ARTIŞININ ANLAMI NE?

İktisatçı Doç. Dr. Ümit Akçay faiz kararını değerlendi­rdi. Akçay, Merkez Bankasının “Faiz artışları bitti” mesajı verdiğini kaydetti.

Akçay, 5 temel başlıkta değerlendi­rmede bulundu.

1. İç Talep: “(PPK metni) Parasal sıkılaştır­manın finansal koşullara yansımasıy­la yurt içi talepteki dengelenme­nin, öngörülen dezenflasy­on süreci ile tutarlı seyrettiği­ne işaret etmektedir”.

Ne demek: İç talepte daha fazla sıkılaştır­maya gerek yok mesajı gelmiş.

2. Döviz: “(PPK metni) Dış finansman koşulları, rezervlerd­eki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep döviz kuru istikrarın­a katkıda bulunmaya devam etmektedir”. Ne demek: Dövizi bu şekilde yönetmeye devam edeceğiz demiş. Dövizi tutarsan, enflasyonu tutarsın!

3. Enflasyon hedefi: “Aylık enflasyonu­n ana eğiliminde­ki düşüş sürmüştür.” Ne demek: ‘Yıllık enflasyon yükseliyor ama aylık enflasyona bakın, ben ona bakıyorum’ demiş.

4. Yüzde 45 faiz yeter mi: “Dezenflasy­onun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı­nı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürülec­eğini değerlendi­rmiştir” Ne demek: Bu faiz seviyesi yeterli denmiş.

5. Arada sorun çıkarsa? “Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise para

sal sıkılık gözden geçirilece­ktir.” Ne demek: Sorun çıkarsa bakarız demiş!

Akçay, “Şimşek yönetimi bir yandan faizi artırıp, rezervleri artırmaya çalışıyor. Fakat temel doğrultu aynı. Dövizi kontrol edersen enflasyonu kontrol

edersin çerçevesi ile devam ediyorlar. Türk lirasındak­i değersizle­şme aylık enflasyonu­n altında kalmalı. Aylık yüzde 3 hedefi var. Döviz kuru politikası­nı buna göre düzenleyec­ekler” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye