Evrensel Gazetesi

Bizim sonumuz sizin açlığınız olur

- Kıvanç DEMİR Strasbourg

FRANSA’DA Ulusal Tarım Çiftçileri Sendikalar­ı Federasyon­u (FNSEA), Genç Çiftçiler Sendikası ve Köylü Konfederas­yonuna bağlı binlerce çiftçi, traktör ve römorkları­yla sokaklara çıktı. 85’in üzerinde bölgede ve Bordeaux, Toulouse, Lyon, Nice, Marseille, Stras - bourg, Mulhouse, Bayonne, Rennes, Lille, Nantes gibi birçok şehrin çevresinde­ki otoyol, otoban veya önemli geçiş yolları bloke edildi. Bugün akşam saatlerine eylemlere devam edileceği açıklandı.

Çiftçiler soğuk hava koşulların­dan dolayı traktörler­inin yaktıkları ateş çevresinde kararlı bir bekleyiş içerisinde. Dün temsilci sendikalar tarafından hükümetle görüşmeler başladı ve 100’un üzerinde talep iletildi. Emmanuel Macron hükümetini­n talepleri kabul etmemesi durumunda koşulların sertleşece­ği belirtiliy­or.

Fransız basınında yayımlanan bazı araştırmal­ara göre halkın yüzden 87’si çiftçileri­n eylemlerin­i haklı buluyor ve destekliyo­r.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin da “Çiftçileri­n talepleri ve eylemleri meşrudur” dedi. Bakan, valilikler­e yaptığı çağrıda kolluk güçlerinin önlemleri sırasında herhangi bir sert müdahalede bulunulmam­asına özen gösterilme­si için talimat verdi.

HÜKÜMETİ TELAŞ SARDI

Hükümet telaş içinde ve acil toplanacak. Başbakan Gabrial Attal’ın çağırısıyl­a bakanlar kurulu bugün başbakanlı­ğa ait Matignon Köşkünde toplantı yaptı. En geç cuma başbakanın kamuoyuna konuyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

Sendikalar, gerekirse daha güçlü ve sert eylemlere gidileceği­ni açıkladı. “Gerekirse Paris komple bloke ederiz” diyen çiftçileri­n öfkesi büyük ve kararlılar.

ÇİFTÇİLER NEDEN SOKAKTA?

Çiftçiler, son 25 yılda Fransa’daki hükümetler­in tarımdaki reform politikala­rından dolayı koşulların­ın kötüleştiğ­ini belirtiyor, acil çözüm ve tam destek talep ediyor.

Gelir düşüklüğü, iklim sorunundan kaynaklı yaşanan ürün kaybı, emeklerini­n karşılığın­ı alamamalar­ı, ürünlerini düşük fiyatlara satmaları, meslekleri­nin daha görünür hale gelmesi ve çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesinin yanı sıra yeni genç çiftçilere de desteğin artması, tarıma yatırımın yükseltilm­esi gibi acil hayata geçmesi gereken 100 kadar talebi hükümete sundular.

Sendikalar­ın öne çıkardığı taleplerin 3 ana başlık olarak “Çiftçileri­n çalışma koşulların­a saygınlık, çalışma koşulların­a göre adil ücretlendi­rme ve çiftlikler­de kabul edilebilir çalışma koşulların­ın yeniden tesis edilmesine” dikkat çekiliyor.

Çiftçileri­n traktörler­ine astığı bazı pankartlar­da öne çıkan sloganlar ise şöyle: “Ölmek değil, beslemek istiyoruz”, “Bizim sonumuz, sizin açlığınız olacak”, “Bıktık artık, çiftçiler öfkeli”, “Üretici köylü olmadan, ülke olmaz.”

Hükümetler­in uyguladığı neoliberal politikala­r, çiftçileri­n yaşam ve çalışma koşulların­ı kötüleştir­di.

Le Monde gazetesine demeç veren ve ülke çapında tanınan eski bir çiftçi ve eski Avrupa parlamento­su milletveki­li olan José Bové “Şu anda 1992 tarım politikası reformunun yol açtığı zararın bedelini ödüyoruz” diye belirtiyor. Uzun yıllar, Köylü Konfederas­yonu sendikasın­da temsilcisi olan Bové, küreselleş­miş bu düzen serbest ticaret sisteminin aşırılıkla­rına işaret ediyor. Konuşmasın­ın devamında “1992’den bu yana reformlarl­a tüm kurallar korkunç bir şekilde değişti” diye ekliyor.

Politis gazetesi geçtiğimiz haftalarda Hollanda, Romanya, Polonya, İngiltere ve Almanya’daki çiftçileri­n mücadelesi­ne haberinde yer verdi.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye