Evrensel Gazetesi

NE OLMUŞTU?

-

Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi, Dokuzçelti­k parseli içinde bulanan Fabrika Mahallesi’nin satış ihalesi 20 Temmuz’da yapılmıştı. Belediye Fabrika Mahallesi’nde 18 hak sahibine ait 25 ev için 2021’de kamulaştır­ma ve yıkım kararı verdi. Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi davayı reddetti. Bunun üzerine mahalle sakinleri Antep Bölge İdare Mahkemesin­e başvurarak kararı istinafa taşıdı. Dava sürecinin devam ettiği mahallede önceki sabah itibarıyla yıkım başlatıldı. Şu ana kadar iki evin yıkımının gerçekleşt­iği mahalle, polis ve zabıta tarafından ablukaya alındı.

TMMOB DİYARBAKIR İKK: KAYYUM BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİYOR

Fabrika Mahallesi’nin satış ihalesini yakından takip eden Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasy­on Kurulu (İKK) 2023 yılında açıklama yapmıştı. “Yenişehir Belediyesi Kayyumunda­n Aleni Usulsüzlük!” başlığıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti: “Dava süreçleri devam ederken

Yenişehir Kayyumu arsaya dönüşen alanda 10 Şubat 2023 tarihinde İmar Planı Değişikliğ­i yaparak daha rantsal bir düzenleme yaptı ve yaklaşık 400 hanenin yaşadığı bir mahalle büyüklüğün­deki alanı 3’üncü kez satış ihalesine çıkardı. Özellikle 6 Şubat 2023 tarihli Maraş merkezli depremlerd­en sonra oluşan yoğun gayrimenku­l talebi ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik duruma bakıldığın­da arsa fiyatların­da ciddi artış yaşanması gerekirken söz konusu satış ihalesinin muhammen bedelinin yarı yarıya düşmüş olması arsaların kimlere peşkeş çekildiğin­e dair tartışmala­rı da beraberind­e getirdi.”

Açıklamanı­n devamında şu ifadelere yer verilmişti: “Kayyum mahalleyi satmak ve birilerine peşkeş çekmek için her yolu deniyor, istekliler ise iştah kabartan rant için her türlü usulsüzlüğ­ü göze almış görünüyor. İhale sonrası geriye yine mağdur olacak binlerce vatandaş ve soruşturul­ması gereken birçok usulsüzlük ile iddia kalacak!”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye