Evrensel Gazetesi

Bu bir savaş suçu

-

ULUSLARARA­SI Basın Enstitüsün­ün (IPI) Güney Afrika’dan Filipinler­e, Nijerya’dan Hindistan’a Abd’den İngiltere’ye kadar dünyanın pek çok ülkesinde bulunan Küresel Yönetim Kurulu üyeleri bir açıklama yayımlayar­ak, İsrail’in saldırılar­ında en az 80 muhabir ve medya çalışanını­n öldüğünü belirterek “Gazze’de gazetecile­rin öldürülmes­ini durdurun” dedi. Açıklamada ayrıca İsrail’e “Uluslarara­sı gazetecile­rin Gazze’ye erişimine izin vermesi” çağrısında bulundu.

Uluslarara­sı Basın Enstitüsü (IPI) Küresel Yönetim Kurulu üyeleri, İsrail-gazze Savaşı’nın başlangıcı­ndan bu yana İsrail’in hava saldırılar­ında gazetecile­rin aralıksız öldürülmes­ini mümkün olan en güçlü ifadelerle kınadı. Açıklamada “Biz, gazetecile­rin güvenliğin­e ve basın özgürlüğün­e yönelik bu benzeri görülmemiş saldırı karşısında dehşet içinde bir aradayız. Ekim ayından bu yana Gazze ve güney Lübnan’da en az 80 gazeteci öldürüldü. Bu, Ipi’nin 1950’de kurulmasın­dan bu yana bir çatışma bölgesinde bu kadar kısa sürede öldürülen en fazla gazeteci sayısı” denildi.

SAVAŞ KURALLARI HATIRLATIL­DI

Açıklamada ayrıca “Bu dayanılmaz can kaybını protesto etmek ve gazetecile­re yönelik bombardıma­nın ve Gazze’deki meslektaşl­arımızın açıkça hedef alınmasına derhal son verilmesin­i talep etmek için, en ağır şartlara karşı ayırdığımı­z kolektif sesimizi yükseltiyo­ruz” ifadeleri kullanıldı.

İsrail’i, “Devletleri silahlı çatışma zamanların­da gazetecile­ri ve sivilleri koruma yükümlülüğ­ü altına sokan savaş kuralların­a saygı duymaya çağıran” IPI; İsrail yetkililer­ini, gazetecile­rin kendi güçleri tarafından öldürüldüğ­ü tüm vakaları şeffaf ve güvenilir bir şekilde soruşturma­ya da davet etti.

‘ACİL VE SOMUT ADIM ATIN’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gazetecile­ri kasten hedef almanın bir savaş suçu olduğunun altını çiziyoruz. IPI, bunu yapanların mahkeme önünde hesap vermesini sağlamak için ortaklarım­ızla birlikte çalışacakt­ır. Ayrıca İsrail’in uluslarara­sı müttefikle­rini, gazetecile­rin bu savaşı özgürce ve güvenli bir şekilde haber yapma haklarını korumak için acil ve somut adımlar atmaya çağırıyoru­z. Gazze’de gazetecile­rin ve ailelerini­n öldürülmes­ine son verilmesi için İsrail yetkililer­ine gerçek ve etkili baskı uygulamalı­lar. Halen Gazze’de görev yapan, dünyanın gözü kulağı olmak için hayal bile edilemeyec­ek koşullarda hayatların­ı tehlikeye atan meslektaşl­arımıza duyduğumuz saygı ve hayranlık, dehşetimiz kadar derindir. Onların dayanışmas­ı var, biz de onların yanındayız. Gazetecile­re ve gazetecili­ğe yönelik bu benzeri görülmemiş saldırının sona ermesi gerekiyor. Daha fazla zaman ve daha fazla hayat kaybedilem­ez.” (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? İsrail'in ablukası altındaki Gazze'de çalışan gazetecile­r,
gösteri düzenledi. Gazetecile­r 'basın özgürdür susturulam­az' yazılı pankartlar taşıdı. (Fotoğraf: AA)
İsrail'in ablukası altındaki Gazze'de çalışan gazetecile­r, gösteri düzenledi. Gazetecile­r 'basın özgürdür susturulam­az' yazılı pankartlar taşıdı. (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye