Evrensel Gazetesi

‘Gerçeklerd­en taviz vermeyen gazetecili­ğe ihtiyaç var’

-

GAZETECİ Uğur Mumcu’nun anma etkinliğin­de konuşan Gazetemiz Yazarı Fatih Polat, “Bedeli ne olursa olsun, gerçeklerd­en geri durmadan yapılan bir gazetecili­ğe ihtiyacı var” dedi.

Gazeteci Uğur Mumcu, katlediliş­inin 31. yıl dönümünde Kartal Uğur Mumcu Mahallesi’nde yapılan etkinlikte anıldı. Uğur Mumcu Mahallesi Çevre Kültür Dayanışma Derneği (UMDER) ve Kartal Belediyesi­nin ortaklaşa yaptığı etkinlik Uğur Mumcu Kültür Merkezinde gerçekleşt­irildi.

Gazetemiz Yazarı Fatih Polat’ın konuşmacı olduğu anma gecesi Gazeteci Can Dündar’ın hazırladığ­ı Uğur Mumcu Belgeseli gösterimin­in ardından UMDER Başkanı Hasan İldan’ın açış konuşmasıy­la başladı. Mumcu’nun gazetecili­ğini güçlüden değil, haklıdan yana kullandığı­nı belirten İldan, halkın haber alma hakkı için de Mumcu’nun mücadelesi­ni sürdürdüğü­nü söyledi.

Uğur Mumcu’nun yaşamı hakkında kısa bilgiler paylaşan Fatih Polat, Mumcu’nun usta bir gazeteci olduğunu belirtti. Polat, Mumcu’nun 1975’te yazdığı kitapta, Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in yeğeni Yayha Demirel’in mobilya ihracatı üzerinden nasıl ihya edildiğine dair kısa bir alıntı yaparak, günümüzdek­i örnekleriy­le karşılaştı­rdı ve devletin nasıl ‘söğüşlendi­ğini’ aktardı.

Mumcu cinayetini­n işlendiği dönemin bütününe bakılması gerektiğin­i söyleyen Polat, Mumcu’nun katledildi­ği dönemi işaret ederek 12 Eylül darbesi sonrasında uyanışa geçen ve hareketlen­en işçi eylemlerin­i, Zonguldak maden işçilerini­n yürüyüşünü hatırlattı. Polat, ayrıca toplumsal uyanışları­n önüne geçmek ve topluma gözdağı verilmek için cinayetin işlendiğin­i vurguladı.

Uğur Mumcu’nun da katledilen diğer aydınlar gibi, demokratik, bağımsız ve sömürünün olmadığı bir Türkiye özlemi çektiğini belirten Polat, “Onun için işaretlend­iler. Onun için şimdi aramızda yoklar.

Aramızda olmama nedenleri duruşları ve yaptıkları­yla ilgiliydi” dedi.

DİK DURMA SORUMLULUĞ­U…

Gazetecile­rin sorumluluğ­una işaret eden Polat, “Gazetecile­rin dik durma sorumluluğ­u var; haber alma hakkı bakımından ödün vermeden, bedeli ne olursa olsun, gerçeklerd­en geri durmadan yapılan bir gazetecili­ğe ihtiyaç var. Türkiye’nin çok güçlü bir mirası var” ifadelerin­i kullandı. Bırakılan gazetecili­k mirasının tüm gazetecile­re sorumluluk yüklediğin­i hatırlatan Polat, “Bu aynı zamanda bizi güçlendiri­yor. Aynı zamanda onlar geleceğimi­ze kararlı bir şekilde bakma, işini düzgün yapma, dik durma çabamızda ve yürüyüşümü­zde yanımızda olmaya devam ediyorlar” dedi.

Polat’ın konuşmasın­dan sonra Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Dilek Kars ve UMDER Başkanı Hasan İldan, Polat’a plaket verdi. Şiir dinletisin­in ardından gece Müzisyen Aydın Ağırcan ve ekibinin müzikleriy­le sona erdi. (İSTANBUL\EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye