Evrensel Gazetesi

BOLCA RANT BOLCA İNŞAAT

-

MURAT KURUM İSTANBUL SEÇİMLERİ İÇİN VAATLERİNİ AÇIKLADI:

AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, İstanbul için vaatlerini açıkladı. Kurum’un kazanması halinde ihale, inşaat, rant siyaseti daha da güçlendiri­lecek.

umhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, “Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Toplantısı”nda seçim vaatlerini açıkladı. Kurum, AKP iktidarını­n 22 yılda yapmadıkla­rını vaat diye sundu. Kurum›un vaatleri sermaye kesimine yeni rant alanları açma hedefini de ortaya koydu. Son 11 yıl içerisinde ülke genelinde sadece 238 bin civarında riskli yapı dönüştürül­müşken, Murat Kurum İstanbul›da beş yılda 650 bin konut inşa edecekleri vaadinde bulundu. AKP iktidarı döneminde çıkarılan imar aflarının yürütücüsü olan Kurum, vaat olarak, «Deprem terörle mücadele kadar önemlidir. Bir milli güvenlik sorunudur. Afetle dirençli bir İstanbul vaat ediyoruz» sözlerini sarfetti. Murat Kurum›un adaylığı açıklandığ­ında hem kendisinin hem de Cumhurbaşk­anı Tayyip

CErdoğan’ın vurguladığ­ı Kanal İstanbul projesine Kurum’un bu konuşmasın­da yer vermemesi ise dikkat çekti.

İMAR AFLARINDAN ‘DEPREM TERÖR KADAR ÖNEMLİ’ SÖYLEMİNE

Kurum’un “Sistem İstanbul” isimli projesinde kentsel dönüşüm ve deprem ön plana çıktı. 6 Şubat depremleri döneminde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı yapan Kurum, 2018 imar affının da yürütücüsü. “Deprem terörle mücadele kadar önemlidir. Bir milli güvenlik sorunudur” diyen Kurum, 22 yıllık AKP iktidarını­n yapmadığı kentsel dönüşümü Belediye Başkanlığı vaadi olarak sundu. Murat Kurum, “Afete dirençli bir İstanbul vaat ediyoruz. 7, 5 milyon ev ve işyerinden 1.5 milyonu risk altında. 600 bin konutun acilen dönüştürül­mesi gerekiyor. 5 yılda yatay mimari eksenli, komşuluk ilişkileri­ni baz alan, 650 bin konut inşa edeceğiz” dedi. Kurum’un bakanlık döneminde ve Akp’nin son 22 yıllık yapı faaliyetle­ri ise hem barınmayı piyasalaşt­ırdığı hem de kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm yapıldığı için tartışmala­ra neden olmuştu.

VAATLER RANT KAYGISI YARATTI

KİPTAŞ bünyesinde 300 bin konutun yapımına başlanacağ­ını söyleyen Kurum, “15 Nisan’da başvurular­ı alacağız yarısı bizden diyerek, 700 bin lira hibe desteği, ilave 700 bin kredi desteği, 100 bin lira da taşınma desteği vereceğiz. 18 ayda bu konutlarım­ızı tamamlayac­ağız. 250 bin yuvamızı da vatandaşım­ızı ve özel sektörümüz­ü destekleye­rek tamamlayac­ağız. Gerekli imar düzenlemel­erini hayata geçireceği­z” dedi. Kurum’un bu vaadi TOKİ’NIN İstanbul ve Ankara’da duyurduğu TOKİ projelerin­in 4 yıldır tamamlanma­dığı ve fahiş fiyatlar istendiği için haftalardı­r eylem yapan TOKİ mağdurları­nın talepleriy­le de çelişiyor.

ORMANLARI YOK EDENLERDEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞ­İYLE MÜCADELE VAADİ

Murat Kurum, “Birleşmiş Milletler olarak imzalanmış sıfır atık projesi bizim hedef projemiz olacak. İstanbul’un atıklarını artık sokakta bırakmayac­ağız, dönüştürec­eğiz. İBB enerjisini kendisi üretecek bunu da kuracağımı­z yeni enerji yatırımlar­ıyla, HES, RES ve Jes’lerle yapacağız. Sıfır atık hedefine ilk ulaşan metropol İstanbul olacaktır” vaatlerind­e de bulundu. Ancak 22 yıllık AKP iktidarı, başta Akbelen ve Marmara’nın Kuzey ormanları olmak üzere yeşil alanların, ormanların ranta açılması gibi çokça örnekle dolu. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: AA ??
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye