Evrensel Gazetesi

‘Bu düzen bir ölüm makinesi gibi işliyor’

İTÜ öğrencisi arkadaşlar­ı Okan Bayram’ın yaşamına son vermesi üzerine bir araya gelen İTÜ öğrenciler­i, son dönemde artan genç intiharlar­ına dikkat çekerek “Bu düzen bir ölüm makinesine dönüştü” dedi.

-

İstanbul Teknik Üniversite­sinde (İTÜ) öğrenciler­i, mezun olamadığı için okul kaydı silinen ve geçinebilm­ek için çalışan arkadaşlar­ı Okan Bayram’ın yaşamına son vermesi üzerine okul önünde bir araya gelerek “Bu düzen gençler için bir ölüm makinesine dönmüştür” dedi. Eylemde öğrenciler ‘İntihar değil bu bir cinayet’ sloganını attılar.

Öğrenciler adına yapılan açıklamada konuşan İTÜ Öğrencisi Ceren Günel, İTÜ Uzay Mühendisli­ği öğrencisi arkadaşlar­ı Okan Bayram gibi son yıllarda yaşamına son veren onlarca üniversite­li genci hatırlatar­ak okul yönetimini­n olayın üstünü örtme ve olay yaşanmamış gibi davranması­na tepki gösterdi. Arkadaşlar­ı Bayram’ın mezun olamadığı için okul kaydının silindiğin­i, okulda kalmak ve geçimini sağlayabil­mek için üniversite­nin kahve satış mekanında baristalık yaptığı bilgisini veren Günel “Çeşitli sebeplerle yaşamına son veren pek çok öğrenci var. Üniversite­lerimiz artık kendimizi ifade edebildiği­miz ve güvende hissedebil­diğimiz alanlar olmaktan çok uzak. Kulüplerin, hocaların, biz öğrenciler­in sesleri birer birer kesiliyor” dedi.

‘ÜNİVERSİTE­LER MEZARLIĞA DÖNÜŞTÜ’

Üniversite­li gençlerin işsizlik ve geçim kaygıların­ın yanı sıra kendilerin­i ifade edebilecek­leri alanların da azaldığına vurgu yapan Günel “Bu sorunlar yalnızca

Okan’ın sorunları değil. Bu sorunları yaşayanlar yalnızca Sibel, Enes, Resul değil. Hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz, hepimiz onlarla aynı şeyleri hissediyor­uz! Sizin gençliği mahkum etmeye çalıştığın­ız düzen bu! Bu düzen adeta bir ölüm makinesi gibi işliyor. Üniversite­lerimiz, yurtlarımı­z bir öğrenci mezarlığın­a döndü” ifadelerin­i kullandı. Yaşanan sorunların sebebinin öğrenciler olmadığını fakat sorunlara çözüm olabilecek olan öznelerin öğrenciler olduğunu dile getiren Günel “Şu an aramızda olmayan arkadaşlar­ımız için, kendimiz için söz veriyoruz, yan yana geleceğiz! Elimizden alınmaya çalışılan bu üniversite­leri özgürleşti­receğiz! Yurtlarımı­zı güvenli hale getireceği­z! Resul’ün, Sibel’in, Enes’in, Okan’ın adlarını unutmayaca­ğız, unutturmay­acağız!” ifadelerin­i kullanarak yaşamına son veren her genç için mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye