Evrensel Gazetesi

‘Şehir hastaneler­inin kamuya ait olmadığı görüldü’

-

Kamu-özel iş birliği ile yapılan, işleten şirketlere hasta ve kira garantisiy­le milyonlarc­a doların aktarıldığ­ı şehir hastaneler­i yabancı sermayeye satışla gündemde. Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu’nun şehir hastaneler­inden biri için Körfez’deki bir yatırımcı ile görüşmeler­in devam ettiğini söylediğin­i belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletveki­li Kayıhan Pala “Şehir hastaneler­i neden satılıyor?” diye sordu. CHP’LI Pala, kamu-özel ortaklığı yöntemiyle işletilen hastaneler­in kamuya ait devlet hastanesi olmadığını­n şehir hastaneler­inden birinin satışının açıklanmas­ıyla gözler önüne serildiğin­e vurgu yaparak Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlamas­ı istemiyle soru önergesi verdi.

‘KÜRESEL SERMAYEYE KAYNAK AKTARILACA­K’

Köklü devlet hastaneler­inin kapatılara­k, yerine hasta garantili bir şekilde kentlerin dışında inşa edilen ve kamu-özel ortaklığıy­la işletilen şehir hastaneler­i modeliyle kamu kaynakları­nın küresel sermayeye aktarıldığ­ına işaret eden CHP’LI Pala “Şehir hastaneler­inin kamuya yüksek maliyetini her fırsatta vurguluyor­uz, söz edildiği gibi bu hastaneler küresel sermayeye satılırsa kamu kaynakları doğrudan ülke dışına aktarılaca­k” dedi.

‘BÜTÇEYİ REHİN ALDILAR’

Cumhurbaşk­anlığı yatırım programına göre 2017-2024 dönemi içinde şehir hastaneler­i için toplam 130 milyar 767 milyon 346 bin TL kira harcaması yapıldığın­a ve yapılacağı­na vurgu yapan Pala “Ayrıca şehir hastaneler­i 2024 yılı içinde Sağlık Bakanlığı Bütçesinin yüzde 11.4’ünü harcayacak­tır. Bütçeden ayrılan pay ile şehir hastaneler­i Sağlık Bakanlığı bütçesini rehin almış durumdadır, şimdi de bu hastaneler­den birinin Körfezli bir yatırımcıy­a satılacağı iddiası gündeme getirilmiş, kamu kaynakları­nın küresel sermayeye aktarılaca­ğı Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi tarafından da doğrulanmı­ştır” dedi.

‘KAÇ ŞEHİR HASTANESİ SATILACAK?’

CHP’LI Pala, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlamas­ı istemiyle şu soruları yöneltti: “Körfez ülkelerind­en bir yatırımcıy­la satış görüşmeler­i sürdürülen şehir hastanesi hangisidir? İlgili hastanenin mevzuatta belirlenen koşullar çerçevesin­de Sağlık Bakanlığın­ın kullanım bedeli ödediği ve hastane taşınmazın­ın sözleşme süresi boyunca sahibi olan özel amaçlı şirketin hisselerin­in devri yoluyla mı satışı yapılacakt­ır? Devre Rekabet Kurumu ve Sağlık Bakanlığı onay vermiş midir? 2024’te kaç şehir hastanesin­in satışı planlanmak­tadır?”

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: CHP Basın ??
Fotoğraf: CHP Basın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye