Evrensel Gazetesi

Ekonominin istihdam yaratma kapasitesi düşüyor

-

TEPAV, Türkiye’de yakın dönemde uygu lanan ve ekonomi yönetimi tarafından belirti len çerçevede uygulanaca­ğı açıklanan politi kalara ve küresel gelişmeler­e göre Türkiye Ekonomik Görünüm Raporu’nun ikincisi ya yımladı.

Raporda, yakın dönemdeki gelişmeler, kü resel beklentile­r ve politika çerçevesin­e göre Türkiye’de ekonomik büyüme ve işgücü piya sası, enflasyon, kamu maliyesi, dış sektör ve riskler ele alınırken 2023 Eylül ayında yayım lanan Türkiye Ekonomik Görünüm Rapo ru’nun ilkinde yer alan tahminler de güncel lendi.

Raporda öne çıkan tespitler şöyle…

2023 YILINDA EKONOMİK BÜYÜME YÜZDE 4.2 OLACAK

Raporda, tüketimde beklenen geri çekil menin gözlenmeme­si nedeniyle ilk rapordaki yüzde 3.7’lik büyüme tahmini revize edilerek 2023 yılında Türkiye’nin ekonomik büyüme sinin yüzde 4.2 civarında olacağı belirtildi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ 2024 YILINDA YAVAŞLAYAC­AK

Öte yandan, Türkiye ekonomisin­in 2024 yı lında yavaşlayac­ağı ve büyümenin yüzde 3.2, 2025’te ise yüzde 3.5 olacağı öngörülüyo­r.

ENFLASYOND­AKİ DÜŞÜŞ SÜRECİ UZUN OLACAK

Politika faizinin 2024 yılında yüzde 45 ile zirve yapmasının beklendiği ifade edilen ra porda, enflasyonu­n bu yıl sonunda yüzde 40, önümüzdeki yıl sonunda ise yüzde 24 olması tahmin ediliyor.

MALİ GÖRÜNÜM BOZULABİLİ­R

Rapora göre, kamu maliyesind­e gelir artı rıcı veya gider azaltıcı önlem alınmaması du rumunda mali görünümün bozulabili­r. Mer kezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranı ise 2024 yılında yüzde 5.9, 2025 yılında yüzde 4.3 olarak gerçekleşm­esi bekleniyor.

BÜYÜME İSTİHDAM YARATMIYOR

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta, bü yümenin istihdam yaratmamas­ı. Türkiye’nin 2023 yılında OECD ülkeleri arasında en yük sek büyüme oranına sahipken istihdam yarat ma kapasitesi­nin en düşük düzeyde olduğu belirtilen rapora göre, işgücü piyasasınd­aki yapısal sorunların çözülememe­si durumunda, gençler, kadınlar ve dezavantaj­lı kesimler için işsizlik sorunu devam edebilir.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye