Evrensel Gazetesi

‘Taşımalı sağlık sistemi’ hastaneye çevrilen okullar

- Elif Ekin SALTIK Diyarbakır

Ş ırnak birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da aldığı hizmetle son sıralarda yer alırken vatandaşla­r nitelikli bir sağlık hizmetine erişmekte büyük zorluklar çekiyor. Şırnak İl Sağlık Müdürlüğün­ün 2023 yılına dair açıkladığı bazı veriler kentte sağlık sisteminin nasıl çöktüğünü gözler önüne serdi. Şırnak’ın kamusal sağlık hizmetleri­nde memnuniyet oranı da 80. sırada.

Şırnak TÜİK verilerine göre hekim başına müracaat yoğunluğun­un en yüksek olduğu 11. il ancak ciddi bir uzman eksikliği var. Bunun yanı sıra yeterli makine ve ekipman olmadığı için hastalar sağlığa erişmekte zorluk çekiyor. Hayati öneme sahip anjiyo merkezi sadece Şırnak merkezde var. 200 bin nüfusu ile Şırnak’ın en büyük ilçesi olan Cizre’de ise anjiyo cihazı yok. Kalp rahatsızlı­ğı yaşayan birçok hasta ilçede yapılan ilk müdahaleni­n ardından 40 km uzaklıktak­i hastaneye sevk ediliyor.

BITMEYEN HASTANE INŞAATLARI, YETERSIZ PERSONEL

Sistemde yaşanan sorunlar bununla da bitmiyor. 2020 yılında inşaatına başlanan ve 700 gün içerisinde bitirilece­ği sözü verilen Silopi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi haziran ayında girdi maliyetler­inin yükseldiği iddiasıyla durdurulmu­ş, geçtiğimiz ay tekrardan yapılan ihale ile inşaatına devam edilmişti. 2023 yılında inşaatına başlanan ve 2024 mart ayında bitmesi sözü verilen Şırnak

bölge hastanesi inşaatı ise temeli atıldıktan sonra birçok kez durdu.

Bir başka sorun ise kadınların ve çocukların sağlığa ve uzman doktora erişmemesi. Şırnak il merkezinde kadın ve çocuk hastanesi olmasına rağmen yeter

li sayıda doktor olmamasınd­an kaynaklı kadın ve çocuklar tedavi olmakta zorlanıyor. Devlet hastaneler­inde haftalarca sıra bekleyen kadınlar, doktor eksikliğin­den kaynaklı özel kliniklere başvurmak zorunda kalıyor.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye