Evrensel Gazetesi

25 Kasım’da gözaltına alınan kadınlara dava

-

ŞIRNAK’TA 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarara­sı Mücadele Günü dolayısıyl­a Ömer Kabak Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar yürümek istedi. Ancak polis, valiliğin “eylem yasağı” kararını gerekçe göstererek kadınlara müdahale etti. Müdahalede fotoğraf makineleri ve tripodları kırılan Mezopotamy­a Ajansı (MA) Muhabirler­i Zeynep Durgut ve Ömer Akın ile JINNEWS Muhabiri Rozerin Gültekin’in de aralarında olduğu 21 kişi darbediler­ek gözaltına alındı.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılanl­ar hakkında başlattığı soruşturma­yı tamamlayar­ak iddianame hazırladı. Eylemde gözaltına alınan Gazetecile­r Ömer Akın ve Rozerin Gültekin hakkında takipsizli­k kararı verilirken, 18 kadın hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşler­e silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğin­den dağılmama” iddiasıyla hazırlanan iddianame, Şırnak Asliye Ceza Mahkemesin­e sunuldu. İddianamey­i kabul eden mahkeme, davanın ilk duruşması için 22

Mart tarihini belirledi.

‘IHTARA UYULMADI’

İddianamed­e, yapılan bilgilendi­rmeye uymayarak Ömer Kabak Meydanı’na yürüyüp basın açıklaması yapmak isteyenler­e, 3 defa dağılma ihtarı yapıldığı, grubun dağılmamas­ı üzerine kolluk birimince müdahalede bulunduğu ifade edildi. Eylemde polislerin kadınları darbederek gözaltına alması “hukuka uygun” bulunurken, eylem sırasında polislerin saldırısı sonucu darbedilen kadınlarda­n Tevgera Jinên Azad (TJA) Üyesi Güler Tunç’un polis kalkanları­na vurması suçlama konusu yapıldı.

KADINLARA MÜDAHALE YETKI KAPSAMINDA­YMIŞ

İddianamen­in devamında şu iddialara yer verildi: “Güler Yerbasan Tunç’un olaya müdahale eden kolluk biriminin elindeki kalkana vurduğu hususların­ın tespit edildiği, bir kısım şüpheliler­de meydana gelen basit yaralanman­ın, cumhuriyet savcısının emri altında adli faaliyet yürüten kolluk biriminin, sınırlı ve ölçülü olarak uygulanan zor kullanma yetkisinin icrası kapsamında meydana geldiğinin değerlendi­rildiği…” (Şırnak/ma)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye