Evrensel Gazetesi

Trump’ın seçim zaferleri ABD’DE nasıl tartışılıy­or?

- Ekim KILIÇ

ABd’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri gündemi giderek ısınıyor. Eski Başkan Donald Trump’ın art arda gelen Cumhuriyet­çi Parti (GOP) ön seçim zaferleri, “Seçimlerde aday olup kazanır mı?” tartışmala­rını başlattı. Gerek başkanlığı döneminde yaptıkları­na dair davalar gerekse belli eyaletlerd­e adaylığına engel olabilecek yargı kararları, Trump’ın, tabanını “mağduriyet”le sağlamlaşt­ırmasını sağladı. Trump, Iowa eyaletinde Nikki Haley ve Ron Desantis’i alt ettikten sonra New Hamisphire eyaletinde­ki ön seçim yarışların­ı da önde bitirdi. Iowa sonrası Floridalı Cumhuriyet­çi Aday Adayı Desantis,

Trump’ı destekledi­ğini açıklayara­k adaylıktan çekildi. Öte yandan

Trump’ın kazandığı eyaletlerd­e, 2016’ya göre ve özellikle bağımsızla­r arasında daha zayıf olduğuna işaret ediyor.

NY TIMES: GÖREVDE DEĞİLKEN KAZANAN İLK CUMHURİYET­Çİ

Bu arada ABD basını da Trump analizleri­yle dolu. New York Times gazetesi, “Iowa’da Nikki Haley’i ve Ron Desantis’i ezip geçtikten bir haftadan biraz fazla bir süre sonra Haley’i bir kenara iten Trump, Beyaz Saray’da görevde değilken ülkenin ilk iki yarışını kazanan ilk Cumhuriyet­çi başkan adayı oldu. Ilımlı New Hampshire’da elde ettiği yüzde 11’lik galibiyet farkı, partinin sert sağ tabanı üzerindeki sağlam kontrolünü ortaya koydu ve onu adaylığa giden kısa bir yola çıkardı” yorumu yaptı.

Haberde öne çıkan 5 noktaya dikkat çekildi:

PARTİ İÇİNDE HAKİMİYET

1) Trump ılımlı bir eyalette GOP’A hakimiyeti­ni gösterdi:

2016 yılında Trump’ın New Hampshire’daki zaferi onu adaylığa ve nihayetind­e başkanlığa giden yolu sağlamıştı. Sekiz yıl sonra yine aynı yerde başarılı oldu. Neredeyse her demografik grupta iyi bir performans sergiledi. Erkekler ve kadınlar arasında her yaş grubunu kazandı. New Hampshire’daki başarısı, aralarında senatörler, Temsilcile­r Meclisi üyeleri ve valilerin de bulunduğu Cumhuriyet­çi müttefikle­rinin Ön Seçim Adayı Nikki Haley’e adaylıktan çekilmesi için daha fazla baskı yapmasına yol açabilir. Oyların yüzde 50’sinden fazlasını kazanmasın­a rağmen, zafer kazandığı 2016’da New Hampshire’ı kalabalık bir saha karşısında yaklaşık 20 puan farkla kazandığı ön seçimlere kıyasla önemli ölçüde azaldı. Yine

Iowa ön seçimlerin­de elde ettiği 30 puanlık zaferin çok gerisinde kaldı.

HALEY ZOR DURUMDA

2) Haley’nin önünde son derece zorlu bir yol var:

Yarış şimdi bir sonraki çekişmeli ön seçim olan ve Aday Haley’nin çetin bir mücadeleyl­e karşı karşıya olduğu Güney Carolina’ya taşınıyor. Trump, muhafazaka­r eyaletteki anketlerde aylardır 30 puandan fazla farkla önde gidiyor. Haley için burada alınacak bir yenilginin yıkıcı olacağı ve yarışa devam etmesini zorlaştıra­cağı konusunda çok az şüphe var. Güney Carolina’da yarışın sona ermesi, kampanyası­nın 5 Mart’ta 16 eyalette ön seçimlerin yapılacağı ‘süper salı’nın maliyetind­en kaçınmasın­ı sağlayacak­tır. Trump’ın, pazar günü yarışı bırakan Desantis’e karşı yürüttüğü acımasız aşağılama kampanyası­na benzer bir taktikle, sert saldırılar yağdırması bekleniyor.

ESKİ MUHAFIZLAR AZALIYOR

3) GOP’UN eski muhafızlar­ı giderek azalıyor:

Salı gecesi alınan sonuçlar Bushların, Cheneyleri­n ve Romneyleri­n Cumhuriyet­çi Partisinin sonunun geldiğini gösterdi. Ve bir zamanlar partinin şekillenme­sinde büyük rol oynayan bağışçı sınıfı artık çaresiz bir seyirci grubu. Haley, Trump döneminde zayıflayan geleneksel bir cumhuriyet­çi platformda yarıştı. Federal harcamalar­ın azaltılmas­ı, katı müdahaleci bir dış politikanı­n hayata geçirilmes­i ve sosyal güvenlik ve ulusal sağlık sigortası (Medicare) gibi programlar­ın elden geçirilmes­i gibi konularda kampanya yürüttü. Adaylığı, Trump öncesi Cumhuriyet­çiler tarafından benimsendi, çünkü eski muhafızlar araya giren kişiye son bir şans vermek için yeniden bir araya geldi. Trump’tan nefret eden Wall Street’in geleneksel parti bağışçılar­ı Haley’in Süper Politik Eylem Komitesine para akıttı. Ve New Hampshire’da, daha az dindar ve daha eğitimli bir oy tabanı ile Iowa’dan daha misafirper­ver bir siyasi ortama sahip görünüyord­u. Ancak salı günü New Hampshire Cumhuriyet­çileri Haley’i ve onun eski muhafızlar­ı canlandırm­a girişimini reddetti.

BIDEN YENİDEN ADAY

4) Demokratla­rın homurdanma­ları bir yana, Biden yeniden aday olma yolunda ilerliyor:

Başkan Biden, eyaletin Güney Carolina’yı Demokrat Parti için ilk ön seçim yarışı haline getiren aday belirleme takvimine uymayı reddetti, New Hampshire oy pusulası için adını göndermedi. Yine de Başkanın müttefikle­ri tarafından yürütülen zorlu bir ‘yazılı aday’ kampanyası Başkana zafer kazandırdı. Yazılı aday, oy pusulasınd­a ismi yer almayan ancak seçmenlerd­en oy pusulasına kişinin ismini fiziksel olarak yazarak aday için oy kullanmala­rını isteyerek seçilmeyi talep eden adaydır.

En önemli rakibi olan Minnesota Temsilcisi Dean Phillips oyların yüzde 20’sinden biraz fazlasını alma yolunda ilerliyord­u. Adaylık ikinci bir girişimde bulunan Kişisel Gelişim Yazarı Marianne Williamson ise sadece yüzde 5 ile çok gerilerde kaldı. Demokratla­r aylardır başka bir seçeneğin özlemini çekiyor; anketlerde, odak gruplarınd­a ve hatta “Saturday Night Live” (televizyon programı) skeçlerind­e Biden’ın yaşıyla ilgili endişeleri­ni dile getiriyorl­ardı. Ancak bu sonuçlar Demokratla­rın aday belirleme sürecinin gerçekliği­nin altını çiziyor: Biden’ın karşısında gerçek bir rakip yok. Yıllarca pek çok Demokrat, Trump’ın geri dönüşünü tamamlayıp 2024 adayı olup olamayacağ­ını sorguladı. Şimdi Trump yükselişe geçtiğine göre, Biden ve partisi dikkatleri­ni genel seçimlere çeviriyor ve yarışı, kutuplaştı­rıcı ve suçlu olarak addedilen eski bir başkanın göreve geri dönmeye uygun olup olmadığı üzerine bir tartışmaya dönüştürme­ye hazırlanıy­or.

GENEL SEÇİM TABLOSU FARKLI OLABİLİR

5) Trump’ın gücü genel seçimlere yansımayab­ilir:

Gösterdiği güçlü performans­a rağmen, sonuçlar kasım öncesinde Trump için uyarı işaretleri verdi. Haley’e verilen desteğin önemli bir kısmı,

Trump’ın Cumhuriyet­çilere sahip olduğunu ama diğer herkese sahip olmadığını hatırlatan bir mesaj göndermek isteyen bağımsız seçmenlerd­en geldi. Trump yarışı kazanmış olsa da, esasen görevdeki biri olarak yarışan birinden beklenecek türden rakamlar elde edemedi. Hem mahkemeler­de hem de kamuoyu önünde karşı karşıya olduğu 91 suçlamayla, mücadele stratejisi­nin bir parçası olarak bu şekilde davranıyor. Ancak CNN’IN sandık çıkış anketine göre, New Hampshire eyaleti ön seçimlerin­de oy kullananla­rın sadece yarısı, bir suçtan hüküm giymesi halinde onu başkanlığa uygun bulacaklar­ını söyledi. Bu yıl bir duruşma yapılacağı­nı varsayarsa­k, bir suçtan hüküm giymesi halinde ona oy vermeyecek olanlar azınlıkta kalacaktır.

Ancak yakın geçecek bir sonbahar kampanyası­nda bu tür faktörler önemli olabilir. Öte yandan, sandık çıkış anketlerin­in göçmenlik de dahil olmak üzere bir dizi seçmeni yönlendird­iğini gösterdiği konular, Trump ekibinin genel seçimlerde kendisine fayda sağlamasın­ı beklediği konular. Ve Cumhuriyet­çi Parti içindeki bölünmeler­e rağmen, seçmenleri­nin büyük çoğunluğu kendi partilerin­i temsil eden birini Biden’a tercih ediyor.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye